U trendu

NATO: Kosovska policija, ipak, može bilo gde na Kosovo

Kosovske vlasti nisu morale od Kfora da traže odobrenje za upućivanje policijskih snaga na sever pokrajine jer ih to i ne obavezuje, prenose danas mediji u Srbiji, pozivajući se na izvore u sedištu NATO-a u Briselu.

Kako se navodi, izvori u Briselu su saopštili da „Briselski sporazum iz 2013. godine ne obuhvata policijske snage Kosova“ i da kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom pokrajine.

Zvaničnici i NATO-a i Srbije su u više navrata stavili do znanja da su vlasti u Prištini obavezne da, za nameru da upute takozvane bezbednosne snage Kosova na sever pokrajine, zatraže odobrenje komandanta Kfora koji odlučuje hoće li ili neće za to dati saglasnost.

Komanda Kfora u Prištini je prethodno saopštila da nije bila obaveštena o upućivanju ROSA na sever Kosova 14. januara i navela je da „u skladu sa trenutnim ugovorima i mandatom Kfora (koji proizlazi iz Rezolucije UN 1244 iz 1999. godine) institucije Kosova nisu u obavezi da obaveštavaju Kfor o razmeštanju ROSU na severu Kosova“.

Komanda Kfora je naglasila i da se za podrobnije objašnjenje treba obratiti sedištu NATO-a u Briselu.

„Institucije Kosova nemaju obavezu da od Kfora traže odobrenje za raspoređivanje policijskih snaga širom Kosova“, naveli su izvori iz Brisela.

NATO je u prvom reagovanju povodom situacije sa vozom pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od zaoštravanja situacije i pokrenu dijalog, „jer je to u interesu regionalne stabilnosti i bezbednosti“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)