U trendu

NDNV: Novinarke N1 izložene gebelsovskim napadima, nedopustivo ćutanje države

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva od državnih organa da konačno zaštite novinarke koje su na meti uvreda i kleveta zbog toga što profesionalno obavljaju svoj posao.

„Nakon prošlogodišnjih pretnji, ponovo je gebelsovski napadnuta naša koleginica Vanja DJurić, novinarka N1 koja je na portalu prismotra.net označena kao novinarka N1 koja je ‘pravila filmove protiv Srbije’. Inače, isti sajt je u svojim objavama targetirao i novinarku N1 Žaklinu Tatalović, objavljujući njene privatne fotografije s društvenih mreža“, navodi NDNV u današnjem saopštenju.

U tekstu o Vanji DJurić, pored drugih filmova na kojima je radila, navodi se i dokumentarni film „Albanke su naše sestre“, koji je NDNV u saradnji s BIRN-om Kosova i nemačkim Forumom ZFD snimilo još 2017. godine.

„Podsećamo javnost da su zbog tih filmova koji promovišu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, NDNV i partneri 2017. godine primili veliki broj otvorenih pretnji smrću. Takodje, projekcija filma u Kraljevu bila je otkazana, nakon što je ekipa filma bila napadnuta u Nišu. U Novom Sadu organizatori su uspeli da osujete pokušaj ekstremnih desničara da prekinu projekciju filma“, piše u saopštenju.

NDNV je podsetilo da su prošle godine autorke filma „Albanke su naše sestre“, Sanja Kljajić, Vanja DJurić i Milena Popović primile veliki broj uvreda i pretnji smrću, a tada je NDNV slučaj prijavilo svim nadležnim institucijama i relevantnim domaćim i medjunarodnim institucijama, medjutim do danas ne postoji nikakav sudski epilog.

„Neshvatljivo je, nedopustivo i pogubno ćutanje države na takve napade jer se na taj način zapravo toleriše fašizacija društva i uspostavljanje zakona rulje“, ocenjuje se u saopštenju.

NDNV je nadležnih institucija zahteva da konačno reaguju na napade i istovremeno apeluje na gradjane da izraze solidarnost s novinarima koji rade u skladu s načelima Kodeksa novinara Srbije i brane čast novinarske profesije, a time i prava svih gradjana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.