U trendu

Nebo nad Jagodinom se zacrnilo usred dana, a i šta je razlog (foto)

Na hiljade vrana i ove jeseni stiglo je iz planinskih krajeva srednje i istočne Evrope, gde se gnezde, u dolinu Velike Morave i Jagodinu, da prezime.

Uveče i u jutro, u pojedinim delovim grada, njihova jata prekriju nebo koje postaje crno, a ta slika i zvukovi graktanja, kod građana izaziva nelagodu i strah i, kako kažu, ne vole da budu sami.

U Domu zdravlja i Policijskoj upravu u Jagodini, rečeno je Tanjugu da se „niko nije žalio da su ga vrane napale ili povredile“.

Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, tvrdi da u „Jagodinu na zimovanje dolazi više od 10.000 vrana, oko šest puta više nego što ih ima u ostalim godišnjim dobima“.

Dolaze iz srednje i istočne Evrope i planinskih krajeva da prezime u dolini Velike Morave, objasnio je Stanković, koji je i poznati istraživač ptičijeg sveta.

„U odnosu na letnju, gnezdilišnu populaciju, zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta, sa maksimumom u februaru, kada u Jagodini zimuje i spava više od 10.000 čavki, gačaca i sivih vrana“, rekao je Stanković.

Najviše ih je u Turističkom centru grada, na Đurđevom brdu, Izletištu „Potok“, na objektima Tržnog centra „Vivo“, Sportskoj hali JASA, oko Akva patka, Gradskog stadiona, gde u večernjim satima zaposednu drveće, krovove kuća i objekata, bandere, ulične svetiljke, ne završene hale…

Stanković ističe da se hrane po poljima i smetlištima oko naselja i „pravi su čistači prirode“. Veterinari objašnjavaju da vrane, eventualno, mogu nasrnuti na čoveka ako osete da su im mladunci ugroženi, a to je u proleće, a ne sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.