U trendu

Nema zakona protiv rodbinskog zapošljavanja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas da se protiv rodbinskog zapošljavanja teško može izboriti zakonom i da je to problem za celo društvo.

„Zapošljavanje na osnovu rodbinskih veza imate u svim institucijama počev od Univerziteta preko domova zdravlja do ustanova socijalne zaštite, ali nema zakona protiv toga i zakonom to ne možete da regulišete“, izjavio je Vulin u Nišu.

Prema njegovim rečima, zakonom ne možete da zabranite bilo kome da zaposli nekoga ukoliko ta osoba ispunjava zakonom propisane uslove. 

„Možete da postavite moralno pitanje da li je rodbinsko zapošljavanje korektno i da li neko drugo biće ima pravo da radi u instituciji gde je neko drugi direktor. To je nešto na šta svako od nas mora da odgovori“, rekao je Vulin.

Ministar je u Nišu posetio Dom za decu i omladinu „Duško Radović“ kako bi se upoznao sa realizacijom projekta „Porodični saradnik“ koji Ministarstvo za rad već tri godine realizuje u saradnji sa UNICEF-om. 

Vulin je istakao da je reč o novoj usluzi u sistemu socijalne zaštite koja podrazumeva kontinuirani obilazak porodica koja su zapale u poteškoće.

Prema njegovim rečima, ta usluga odlično se pokazala pošto je doprinela smanjenju broja dece koja odlaze u hraniteljske porodice.  

„Gledaćemo da ovu uslugu maksimalno proširimo jer nam je najveći interes da deca ostaju u svojim biološkim porodicama“, rekao je Vulin.

Projekat „Porodični saradnik“, prema Vulinovim rečima, realizuju četiri ustanove u Srbiji i obuhvatila je do sada 430 porodica sa ukupno 900 dece.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.