U trendu

Nepovoljna vremenska prognoza za proleće na Balkanu, evo do kada će biti oluja i mrazeva

Zima je pri kraju, pa je najpoznatiji svetski meteorološki servis „Aku veder“ objavio dugoročnu prognozu za proleće za celu Evropu. I mada mnogi očekuju da će vrlo brzo skinuti zimske jakne, zimska odeća će ipak morati da se nosi još neko vreme, barem što se Balkana tiče.

Meteorološko proleće, koje počinje u utorak, 1. marta, i astronomsko proleće u nedelju, 20. marta, možda neće napraviti bitnu razliku u vremenu širom Evrope u odnosu na zimske mesece, koje su karakterisale česte oluje širom severa i dugotrajne suše na zapadu i centralnim delovima kontinenta.

Severna Evropa
Padavine su bile aktivne tokom cele zime u severnoj Evropi, a prognostičari očekuju da će se taj trend nastaviti i do proleća.

„Očekuje se da će visok pritisak nad zapadnom i centralnom Evropom odvratiti veliku većinu oluja sa južnog dela kontinenta i usmeriti ih dalje na sever“, najavljuju meteorolozi.

Oblasti od Severne Irske do Škotske i baltičkih država suočiće se sa natprosečnim padavinama, što je dobra vest za neke, s obzirom da je, na primer, Ujedinjeno Kraljevstvo doživelo deveti najsušniji januar od 1862. godine.

Očekuje se da će oluje na severu Evrope doneti uglavnom kišu, a vetrovi neće naneti veću štetu, kažu prognostičari.

Zabrinutost zbog suše u Španiji i Portugalu
Od Pirinejskog poluostrva do delova Francuske, Italije i Balkana očekuje se dosta suvog vremena, sunca i vrućine.
Iako će vreme biti idealno za sve koji traže toplo proleće, meteorolozi „Aku veder“ ističu da postoji značajna zabrinutost zbog moguće suše u ovim oblastima.

Prognostičari su naveli Španiju, Portugal i južnu Francusku kao područja u kojima bi kombinacija padavina ispod proseka i vrućine mogla izazvati veliku zabrinutost zbog suše.

U Španiji i Portugalu ovo je bila jedna od najsušnijih zima do sada, a ista situacija će se nastaviti i tokom proleća.

„Suša, posebno u južnim delovima Španije i Portugalije, mogla bi da izazove veliku devastaciju useva maslina“, upozoravaju meteorolozi.

„Delove Španije i Portugalije mogli bismo da vidimo na 3 do 5 stepeni iznad normale, a jugozapadne Francuske ovog proleća 2 do 3 stepena iznad normale“, ističu oni, prenosi B92.

Prognostičari kažu da oblasti istočnije, uključujući Grčku i Italiju, ne bi trebalo da budu više zabrinute zbog suše.

Mraz na Balkanu u maju
Centar kontinenta može očekivati prilično umereno proleće, kažu prognostičari, bez naročito dugih perioda vlažnog ili suvog vremena.

Očekuje se da će padavine u severnoj Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj i unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale.

Na ovim prostorima očekuju nas olujni periodi koji će trajati možda pet dana, ali i duže sušne periode.

Balkan će biti još jedno područje koje bi u kasno proleće moglo da pogodi jaka grmljavina.

U ovoj oblasti verovatno će postojati povećan rizik od nevremena u maju, jer se hladan vazduh iznad Ukrajine sudara sa blagim uslovima na zapadu, napominju prognostičari.

Tada meteorolozi očekuju hladnije vreme koje bi moglo da dovede do mraza u delovima Balkana.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar