U trendu

Nepoznato da li je starost vozača (72) uzrok udesa u Zemunu

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da u slučaju udesa koji se nedavno desio u Zemunu još nije utvrđeno da li je uzrok starost vozača.

Pravila regulisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, kako je rekao, moraju da se primenjuju, uključujući i uslove o starosti vozača i obavezne lekarske preglede.

„U našoj zemlji osoba koja nije napunila 24 godine ne može da vozi autobus, dok je u nekim zemljama u okruženju to moguće već u 21. Možemo da kažemo da su naši zakoni nešto oštriji nego u ostalim državama u regionu“, objasnio je gradonačelnik u gostovanju na TV Prva.

Radojičić je podsetio da su građani ovog dela Zemuna u više navrata pisali peticije za izgradnju dečijeg igrališta na ovom mestu, kao i da je u prethodnom periodu obezbeđeno 300 saobraćajnih pozicija za bolju bezbednost u blizini škola.

„Bio sam na terenu i razgovarao sa stanovnicima ovog dela Beograda, a kasnije i sa sekretarom Sekretarijata za saobraćaj, kako bismo ovo mesto na kojem se dogodila saobraćajna nezgoda učinili što bezbednijim“, rekao je Radojičić.

Kako je naveo, prosečna starost vozila GSP je 7,1 godinu, dok je u Evropi to 11 godina.

„Nabavićemo 100 autobusa na gas i još deset električnih. Godišnje se obavljaju dva tehnička pregleda, a svaki dan autobusi prolaze kontrolu ispravnosti kočnica“, poručio je gradonačelnik.

Kako je ranije saopštio MUP, vozač gradskog prevoza na liniji 45 H. D. (72) nalazi se u pritvoru pošto je 24. septembra leteo sa puta i probio ogradu igrališta u Zemunu. Tom prilikom je teže povređeno jedno dete, a povređeno je i pet putnika iz autobusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.