U trendu

Nerazrešeni konflikti tema izložbe „Don’t worry“ (FOTO/VIDEO)

Izložba „Don’t worry“ (Ne brini) vizuelne umetnice Eme Bregović koja je postavljena u beogradskom bioskopu Balkan, donosi nam radove vezane za tematiku nerazrešenih konflikata, kompleksnih odnosa društva, umetnosti i politike.

Kao umetnica čiji su koreni vezani za Jugoslaviju, zemlju koja više ne postoji, ona koristi umetnički izraz kao jedini način komunikacije sa sopstvenim višestrukim identitetima, nerazrešenim fantomskim granicama i nepouzdanim geografskim odrednicama.

„Ovu izložbu radim poslednjih par godina tako da se sve nekako lepo uklopilo i ovaj naziv je baš došao u pravo vreme postpandemije. Lep je i eho na moje radove, način na koji radim skulpture. Kako one nastaju? Tako što uzmem jedan arhetip i totalno ga obrnem, da li materijalo ili instalacijom, i taj don’t worry je eho na to kako je čovečanstvo tokom istorije samo uništavalo arhetipove“, rekla je Bregović.

Ema Bregović smatra i da se ljudi često plaše dekonstruisanih arhetipova.

„Balkan je, po samoj istoriji menjao toliko puta identitet. Bio je i opera i pozorište, i bioskop i kafana. Mislim da se sve stvari na takav način menjaju i evoluiraju, i skulpture na taj neki način. Moja umetnost pokušava da bude što pristupačnija i zato se i bavim arhetipovima – stvarima koje svi mogu da prepoznaju. Od kolevke, do babuški, ruskog jajeta, gnezda. Ono što je zanimljivo je što arhetipovi grade kulture, grade identitete, i od momenta kada dekonstruišemo arhetipove, tu se stvara magija.“

Autorka napominje da je njena izložba vezana za umetnost i za način na koji tumačimo arhetipove u umetnosti, na koji način se identifikujemo sa predmetom koji nosi neku poruku i na koji način možemo da mu damo novu metaforu.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.