U trendu

Nešto je trulo u principima danskog diplomate

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je večeras kao „vrhunac licemerja“ izjavu bivšeg šefa Misije UN-a na Kosovu i Metohiji Sorena Jasena Petersena da Srbija čini sve kako bi destabilizovala nezavisnost Kosova, a kao naračito cinično da EU treba snažnije da uslovi Srbiju.

„Pa koja to zemlja na svetu prihvata jednostrano proglašeno otcepljenje dela svoje teritorije? Pa što se njegova država Danska toliko trudi da zadrži Grenland koji je daleko 3 500 kilometara ili Farska ostrva koja su na 1 300 km“, upitao je Dačić u izjavi za medije.

Dačić ukazuje da je Petersen našao za shodno da napada Srbiju što ne aplaudira nezavisnosti Kosova, iako je, kako podseća, bio šef Misije UN, organizacije čija je rezolucija 1244 i dalje na snazi.

„Srbija je posvećena politici mira, poverenja u regionu, ali neće odstupiti od stava da je dijalogom potrebno pronaći trajno rešenje“, poručio je Dačić ističući da Srbija ne destabilizuje Kosovo, već da to čini Priština odbijajući da formira Zajednicu srpskih opština predviđenu Briselskim sporazumom.

„A naročito cinično zvuči poziv Petersena Evropskoj uniji da snažnije uslovi Srbiju, i da je pitanje statusa Kosova rešeno“, ocenio je Dačić ukazujući da bi bilo dobro da to traži od svoje dražave Danske, koja je poništila jednostrano proglašenu nezavisnost Farskih ostrva.

„Nešto je trulo u tim principima danskog diplomate Petersena. Nek ih primenjuje na drugima, na primer, neka počne od svoje države“, navodi Dačić u izjavi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Bivši šef Misije Ujedinjenih nacija (UN) na Kosovu Soren Ješen-Petersen u intervjuu za Kosovski servis RSE rekao je da Srbija „čini sve kako bi destabilizovala nezavisnost Kosova“.

Petersen smatra i da Evropska unija (EU), kako kaže, mora da bude jasnija prema Srbiji, tako što će joj staviti do znanja da je za napredak na evropskom putu potreban prekid destabilizacije Kosova, ukljucujući prekid delovanja i na severu.

Petersen je rekao i da glavni problem kojim EU treba da se bavi jesu „destabilizujući napori Srbije“, navodeći i da su Srbija i Kosovo seli za pregovaracki sto zbog EU, a da prave volje za rešavanje problema i regionalne stabilnosti ne postoji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar