U trendu

Niš: Primljen pacijent sa upalom mozga zbog malih boginja

Tri osobe umrle su u Srbiji od komplikacija malih boginja – teške upale pluća, a od početka oktobra prošle godine do danas zaraženo je 1.255 ljudi.

Najčešću komplikaciju bolesti – upalu pluća do sada je imalo 158 obolelih osoba, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, a na Infektivnoj klinici u Nišu primljena je i jedna osoba sa upalom mozga kao komlikacijom malih boginja.

Direktror Klinike za infektivne bolesti u Nišu prof. Miodrag Vrbić kaže da je u toj klinici zbrinuto 10 pacijenata sa komplikacijama, da je njihovo stanje stabilno i da niko nije vitalno ugrožen.

„Primili smo sinoć pacijenta sa upalom mozga“, rekao je Vrbić za RTS i apelovao na sve pacijente da ne zanemaruju izuzetno visoke temperature, malaksalost, već da se obavezno jave lekaru za pomoć.

Imunolog Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj kaže da je rizik za smrtni ishod kod malih boginja jedan na 1.000 zaraženih, ali da ljudi nisu statistika i da je u Srbiji već bilo tri žrtve na 1.255 zaraženih pacijenata.

„Tragično je što je to bolest koja nije morala da se desi, ona je bila eliminisana tako bi i ostalo da nije došlo do gubitka poverenja u vakcinaciju“, rekao je Janković za RTS.

On je podsetio da vakcina pruža zaštitu u visokom stepenu, ali ne apsolutnu te je najsigurnija zaštita eliminacija bolesti, a za to je potreban kolektivni imunitet koji se postiže kada je obuhvat dece vakcinacijom veći od 95 odsto.

„Male boginje nisu jedina bolest koju vakcina sprečava. Ovo je prva, najmanje smrtonosna bolest koju smo vakcinacijom držali pod kontrolom“, naglasio je on i pozvao još jednom roditelje da vakcinišu svoju decu.

Govoreći o dodatnim preventivnim merama on je rekao da maska na licu može da pomogne, ali da je posebno važno pranje ruku.

„Higijena jeste važna, izbegavanje kontakata“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)