Niš: Zbog bolničke infekcije, operišu se samo hitni slučajevi

Na Klinici za opštu hirurgiju Kliničkog centra u Nišu zbog pojave bolničke infekcije bakterijom klebsiela, od koje je zaraženo četvoro pacijenata, na hiruške intervencije primaju se samo hitni slučajevi.

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Nišu dr Zoran Veličković rekao je da je 24. jula, Institut za javno zdravlje proglasio bolničku epidemiju na opštoj hirurgiji Kliničkog centra u Nišu.

„Radi se o četvoro pacijenata kod kojih je iz brisa rane izolovana bakterija klebsiela“ izjavio je on, dodajući da su svi zaraženi pacijenti u stabilnom stanju i nisu životno ugroženi.

Po njegovim rečima radi se o tipičnoj bolničkoj infekciji bakterijom koja se inače, nalazi u digestivnom traktu ljudi, ali ne sme da se nalazi tamo gde je izolovana.

„U nizu mera koje smo predložili, između ostalog, redukovali smo operacije i trenutno se rade samo hitni slučajevi. Preduzeli smo sve mere koje smanjuju mogućnost pojave novih slučajeva zaraženih, a očekujemo da ćemo sve rezultate analiza imati do kraja nedelje“ rekao je Veličković.

Uprava kliničkog centra u Nišu saopštila je ranije da je na Klinici za opštu hirurgiju u Nišu, kod četiri pacijenta, od 119 uzorkovanih, utvrđeno postojanje infekcije bakterijom klebsiela, ali da nema razloga za brigu pacijenata koji se leče u toj zdravstvenoj ustanovi.

„Na vanrednom sastanku Komisije za intrahospitalne infekcije KC Niš, donet je zaključak o hitnom sprovođenju predloga mera koje je izdao Institut za javno zdravlje. Operativni program nije obustavljen i sva hitna stanja biće i dalje uredno zbrinuta na Klinici za opštu hirurgiju“, navodi se u saopštenju Uprave KC Niš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.