U trendu

Niška Banja se statuom odužila autoru pesme Niška Banja topla voda

Autor i kompozitor pesme „Niška Banja topla voda“ Dušan Cvetković – čika Duca dobio je skulpturu u Niškoj Banji, u zaledju Starog kupatila.

Predstavnici opštine Niška Banja i niškog Istorijskog arhiva podsetili su da je Cvetković bio svestrani umetnik, prvenstveno glumac, ali i operski pevač, kompozitor, pisac koji je napisao više od 50 dramskih tekstova i snimio prvu gramofonsku ploču u nekadašnjoj Jugoslaviji, davne 1928. godine.

Pesma „Niška Banja topla voda“ istakli su, peva se na svim kontinentima, pojavljuje se i u holividskom filmu, izvodi je naš čuveni violinista Nemanja Radulović, američki horovi i japanske grupe.

Predsednik opštine Niška Banja Dušan Živković je rekao da je Dušan Cvetković – Čika Duca imao sjanu umetničku karijeru, a pored toga je i učesnik Prvog svetskog rata i nosilac Albanske spomenice.

„Mi Banjci smo mu prvenstveno zahvalni na pesmi ‘Niška Banja topla voda’, jer se ta pesma peva na svim kontinentima“, izjavio je Živković.

Pesma je nastala je 1927. godine, a prema rečima Miljane Djordjević iz istorijskog arhiva Niš, Cvetković je iskoristio jedan raport napisan za proslavu u Niškoj Banji, da napiše pesmu i komponuje muziku.

Djrodjević je kazala da je Istorijski arhiv u svojim prostorijama priredio izložbu posvećenu čika Duci pod nazivom „Niška Banja duž zemljinog šara“, a uskoro će ta izložba biti otvorena u Niškoj Banji.

Skulpturu su otkrili Cvetkovićeva čukun unuka Marija Marinković, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik opštine Niška Banja.

Njeno postavljanje organizovali su zajedno opština Niška Banja, Lokalna fondacija Niš i akciona grupa Kantena Mundi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar