U trendu

Niška toplana zadužuje se za uobičajenih 300 miliona dinara

Veće grada Niša odobrilo je danas Gradskoj toplani zaduženje kod poslovnih banaka od 300 miliona dinara, za koje je sekretar Sekretarijata za komunalnu delatnost, energetiku i saobraćaj Vladislava Ivković kazala da je „uobičajeno zaduživanje toplane za ovo doba godine“.

Toplani je odobreno zaduženje od 250 miliona dinara za izmirenje duga prema „Jugorosgasu“ za isporučeni gas, kao i od 50 miliona dinara za korišćenje minusa na tekućim računima.

Ivković je kazala da toplana uspeva da iz svojih prihoda redovno servisira kreditna zaduženja.

„Toplana svoju delatnost obavlja sezonski, od 15. oktobra do 15. aprila, a isporučenu toplotnu energiju fakturiše na 12 meseci. Da bi mogla da normalno funkcioniše, toplana svake godine koristi kredit od 250 miliona dinara. Taj iznos povlači u pet partija od po 50 miliona, a otplaćuje na 12 mesečnih rata“, istakla je Ivković.

Ona je dodala da Gradska toplana svake godine koristi i kredit za pokriće minusa na tekućim računima i da je ta pozajmica predvidjena toplaninim programom poslovanja.

Gradsko veće nije danas razmatralo predlog Nadzornog odbora te toplane o poskupljenju daljinskog grejanja, a Ivković je kazala da predlog za poskupljenje još nije stigao do Gradskog veća i da je predlog Toplane prolazi „zakonom propisani postupak o cenama“ i kada taj postupak bude završen Veće će odlučivati o poskupljenju.

Nadzorni odbor toplane nedavno je predložio gradu kao osnivaču da varijabilni deo cene daljinskog grejanja poskupi sa sadašnjih 5,83 dinara na šest dinara po kilovat satu, a da fiksni deo cene umesto sadašnjih 21,18 dinara bude 23,46 dinara po kvadratu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.