U trendu

Nišlije se drže tradicije – po badnjak u šumu, a ne na pijacu

Brojni stanovnici stanovnici Niša su i ovog jutra, tradicionalno, otišli u okolne šume kako bi sami posekli badnjak, iako su pijace u Nišu poslednjih dana bile preplavljene badnjacima i mladim žitom.

Aleksandar Maksić rekao je za agenciju Beta da sa nekolicinom svojih prijatelja uvek na Badnji dan odlazi u šumu po koju hrastovu granu.

„Lakše je na pijaci da se kupi badnjak, ali lepše je kad izadjete u prirodu i sami ga isečete. Obavezno ponesemo malo žita i crnog vina i to zajedno prospemo po drvetu pre nego posečemo grane“, izjavio je Maksić.

Nikola Stević je kazao da je od malih nogu sa ocem išao po badnjak i da to i sada čini.

„Donesemo badnjak i za komšije koje su stare pa ne mogu u šumu, a isto kao i mi veruju da badnjak ljudi treba sami da uberu i donesu“, izjavio je Stević.

U mnogim selima i mestima nadomak Niša i ovog jutra bilo je organizovanog odlaska meštana u seču badnjaka.

Ekološka udruženja su proteklih dana preko društvenih mreža apelovala da se za badnjake ne seku čitava hrastova stabla, već samo manje grane.

Niška Gradska opština Medijana po tradiciji organizuje danas paljenje badnjaka i lomljenje velike česnice na platou ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Najavljeno je da će u česnici prečnika dva metra biti tri zlatnika, a da će se gradjanima deliti badnjaci i ikonice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar