U trendu

Nova Varoš okovana snegom i ledom

Sneg, koji je tokom noći pao u pojedinim opštinama Zapadne Srbije, u Ivanjici i Prijepolju je uništio velike površine pod malinama, dok u Novoj Varoši od jutros besni mećava i hladno je kao u sred zime.

Meštani Nove Varoši strahuju za zasade voća i povrtarske kulture, a zbog snega su i pojedina planinska sela od jutros u mraku.

U samom gradu koji je na oko 1.000 metara nadmorske visine, debljina snežnog pokrivaca je cetiri-pet centimetra, dok na visovima Zlatara, Murtenice i Javora ima i do deset centimetara snega.

U nižim predelima sneg se topi pri dodiru sa asfaltom, ali ga zato ima na planinskim putevima, pa nadležni apeluju na oprez u vožnji.

Vlažni sneg se lepi na lišće, te meštani strahuju da će polomiti grane na voćkama.

„Sneg je savio goru do zemlje. Stradali su mnogi malinjaci, a ukoliko nastavi da pada izlomiće i stabla šljive, jabuke i drugog voća, koja su se uvila pod težinom snega, ali još odolevaju. U višim predelima ima i voća u beharu“, rekao je meštanin Radovan Glavonjić iz Gornje Bistrice.

Sneg u ovo doba godine nije nikakvo iznenadenje.

Pre dve godine, 15. maja, palo je 25 centimetara snega, a početkom aprila prošle godine skoro pola metra zbog čega su planinska sela više dana bila u blokadi.

U zaseoku Ravni Tor na Murtenici, koji je podignut na 1.300 metara nadmorske visine, kažu da nema meseca u godini tokom koga ovde nisu vejale bele pahulje.

„Kod nas na Ravnom Toru i gore na Brijacu, koji je sa 1.464 metra najviši vrh Murtenice, sneg je padao i u sred leta. Pre dvadesetak godina je u junu na Spasovdan bilo toliko snega da ovce i krave nisu mogle na pašu već smo ih hranili senom, a pamtim i da je desetak godina pre toga padalo i na Preobraženje 19. avgusta. Te godine je sneg oterao kući meštane sa narodnog sabora u centru Bele Reke, kojoj i naš zaselak pripada“, rekao je meštanin Desimir Spasojević.

Violeta Tošić iz mesta Erčege, izjavila je za Glas zapadne Srbije da im je sneg uništo 40 ari zasada pod malinom.

„Sinoć kada smo krenuli na spavanje oko 22 sata, sneg nije padao. Da smo znali da će da pada ne bi spavali cele noći. Imam troje dece koje školujem. Živimo samo od proizvodnje maline, sada nemamo ni za hleb“, istakla je Tošić.

Sneg od ranih jutarnjih sati pada i na području Kamene Gore kod Prijepolja.

Prema rečima predsednika Mesne zajednice Živka Kijanovića, sneg pada jutros od 04:00 sata i dostigao je visinu od desetak centimetara.

On je istakao da brojni poljoprivrednici strepe od ovoh snežnih padavina, jer su zasadi malina oštećeni dugotrajnim kišama, a ovim će se stanje još više pogoršati.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.