U trendu

Novi Pazar: Fond za protivpožarnu zaštitu samo na papiru

Grad Novi Pazar godinama u budžetu planira sredstva za Fond za protivpožarnu zaštitu, ali podaci iz završnih računa pokazuju da taj novac, bar u poslednjih pet godina, niti jednom nije iskorišćen, objavio je danas radio Sto plus.

Za te svrhe, lokalna samouprava Novog Pazara u 2017. i 2018. godini predvidela je po milion dinara, ali iz gradske kase nije utrošen ni dinar.

Praksa da se za Fond za protivpožarnu zaštitu izdvaja i ne potroši po milion dinara nastavljena je u naredne tri godine, s tim što je rebalansom budžeta za 2019. i 2020. godinu taj iznos prepolovljen, a za 2021. smanjen na 200.000 dinara.

Prvobitnim budžetom za 2022. godinu, lokalna samouprava duplirala je planirana sredstva namenjena Fondu za protivpožarnu zaštitu, ali je kasnijim rebalansom odlučila da za te svrhe ne izdvoji ni dinar.

Budžetom za ovu godinu, kao i prošlu, za protivpožarnu zaštitu namenjeno je dva miliona dinara.

U Odeljenju za finansije rekli su da je tačno da se budžetom planiraju sredstva za Fond za protivpožarnu zaštitu, kao i da je u pitanju novac koji se dodeljuje na konkursima.

Kako u proteklom periodu nije bilo konkursa, sredstva nisu ni utrošena, a zašto konkursi nisu raspisivani i ko bi imao pravo da se prijavi, u lokalnoj samoupravi do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili.

Praksa drugih gradova pokazuje da se sredstva u Fond za protivpožarnu zaštitu slivaju naplatom premije osiguranja od požara i novčanih kazni, kao i da se koriste za nabavku opreme i sredstava za gašenje požara, stručno usavršavanje vatrogasaca, edukativne radionice, ali i za pomoć dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.