U trendu

Novi Pazar poslednja stanica karavana 'Digitalna ekspedicija'

Gradjani Novog Pazara imaće tokom vikenda priliku da se u okviru karavana „Digitalna ekspedicija“ upoznaju sa elektronskim uslugama i trgovinom, kao i osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti.

Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušanka Golubović rekla je da je osnovni cilj digitalnog karavana da gradjanima predstavi i učini dostupnim digitalne usluge i sve ono što digitalna transformacija nudi.

„Važno je da sve ono što je uradila Kancelarija za IT upravu, svi elektronski postupci koje je razvila, budu dostupni gradjanima, da oni znaju za njih, ali i da steknu veštine digitalne pismenosti“, izjavila je Golubović.

Dodala je da je namera ministarstva da se u korišćenju elektronskih usluga što više uključe i stariji gradjani.

„Stariji treba da shvate njihove prednosti, uštedu vremena. U saradnji sa Vladom Srbije i UNDP nabavili smo tehničku opremu za Domove za stare i afirmisali smo ih da je koriste i unaprede svoje digitalne veštine kako bi komunicirali sa svojim najbližim, ali i elektronski plaćali račune, podnosili razne zahteve ili gledali filmove“, istakla je Golubović.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac pozvao je sve žitelje ovog grada da posete karavan i iskoriste priliku da povećaju svoju digitalnu pismenost i veštine.

„Cilj lokalne samouprave Novog Pazara je da uvede što više digitalnih usluga kako bi gradjani što brže, efikasnije i jeftinije završili poslove“, poručio je Biševac.

Karavan „Digitalna ekspedicija“ pokrenut je na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, a podržavaju ga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Kancelarija za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa UNDP i programom „Nova pismenost“, koji zajedno realizuju Američka agencija za medjunarodni razvoj USAID i „Propulsion“.

Pre Novog Pazara Digitalni karavan posetio je 15 gradova širom Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar