U trendu

Novi Pazar: Svaka peta beba primila MMR vakcinu

Svaka peta beba u Novom Pazaru u prvih šest meseci 2017. godine primila je obaveznu MMR vakcinu protiv zauški, malih boginja i rubeola, pokazuju zvanični podaci Zavoda za javno zdravlje u tom gradu.

Direktor Zavoda Šefadil Spahić rekao je radiju Sto plus da je procenat vakcinisane dece u prvoj i drugoj godini životne dobi u prvoj polovini ove godine 19 odsto, a da je tokom 2016. godine bio 64 odsto.

„U Tutinu je situacija nešto bolja jer je vakcinisano 26,8 odsto dece, ali je taj procenat prošle godine bio čak 98 odsto. Zbog toga možemo konstatovati drastičan pad u imunizaciji dece i da je aplikacija MMR vakcine u Novom Pazaru i Tutinu neuspešna jer je poželjno vakcinisati 95 odsto dece“, kazao je Spahić.

On je rekao da je primanje MMR vakcine Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana obaveza i da se roditelji suočavaju sa novčanim kaznama od 30.000 do 150.000 dinara ukoliko ne vakcinišu svoju decu.

„Ukoliko dete ne primi MMR vakcinu ima velike šanse da oboli od morbila, rubeola i zauški, a to su sve visokozarazne bolesti koje ostavljaju ozbiljne posledice po zdravlje i koje se brzo šire i mogu izazvati epidemije. Zbog niskog procenta imunizacije, epidemije su se već dešavale u Rumuniji, Bugarskoj i drugim evropskim zemljama“, rekao je Spahić.

Da li je i koliko prijava podneto protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu u Zavodu za javno zdravlje ne znaju, dok su u novopazarskom Prekršajnom sudu rekli da im je „pao sistem i da ne mogu da provere te podatke dok se ne otkloni kvar“.

U Srbiji su dosad izrečene četiri novčane kazne – tri u Beogradu i jedna u Kragujevcu, roditeljima koji nisu vakcinisali decu MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar