U trendu

Novi protest Nišlija zbog gradnje dalekovoda i nova blokada bulevara izmedju Niša i Niške Banje

 Stanovnici niškog naselja Brzi Brod danas su, treći put za deset dana, blokirali saobraćaj na Bulevaru svetog cara Konstatina, izmedju Niša i Niške Banje, u znak protesta zbog započete gradnje dalekovoda u tom naselju.

Oko 1.000 gradjana se najpre okupilo u centru Brzog Broda, odakle su preko razglasa poručili nadležnima u gradu i rukovodstvu „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) da ne odustaju od zahteva da dalekovod bude izgradjen podzemno.

Ivan Cvetanović iz Brzog Broda je rekao da je interesu gradjana da dalekovod izgradi, ali ne onako kako je zacrtao EPS.

„Niko nas nije kontaktirao proteklih dana od predstavnika grada, opštine ili Elektroprivrede Srbije. Gradonačelnica i dalje stoji pri svom stavu da se trasa ne može promeniti“, rekao je Cvetanović.

Prema njegovim rečima, već u nedelju biće organizovan novi protest, a gradjani će pozvati predstavnike grada da tada dodju u naselje.

„Ovde su ponovo dolazili nadležni iz Elektroprivrede Srbije i neko obezbedjenje iz Beograda. Po našim informacijama oni su juče kontaktirali ministra policije Aleksandra Vulina da im omogući obezbedjenje za izgradnju dalekovoda“, izjavio je Cvetanović.

Prema njegovim rečima, očigledno je da niko nema sluha da „sedne sa gradjanima“ i da civilizovano razgovara o izmeni projekta.

„Mi se trudimo da korak po korak stavimo ljudima do znanja da može izbiti mnogo veći bunt. Nije isključeno da protest organizujemo i u gradu“, istakao je Cvetanović.

On je naglasio da se ne radi o političkom protestu, već o protestu koji ima veze samo sa zdravim razumom.

Stanovnik Brzog Broda Marko Savić rekao je da se ljudi plaše i dalekovoda koji već postoje pored tog naselja.

„Ispod starog dalekovoda čuje se pucketanje koje je veoma neprijatno. To traje 24 sata dnevno i izaziva strah. Ne znam koliko zrači, ali živeti ispod dalekovoda sigurno nije prijatno“, kazao je Savić.

Stanovnici Brzog Broda koji se protive gradnji dalekovoda, proteklih dana su zatrpali rupu iskopanu zbog postavljanja prvog stuba dalekovoda u blizini dečijeg igrališta.

Oni su pri tom u zemlju pobili krst kao znak da su tu „sahranili“ dalekovod. Na današnjem protestu nosili su smrtovnice na kojima je pisalo da je dalekovod „preminuo 2022. godine kod prve rupe i da ožalošćenih nema“.

Oko 50 stanovnika tog naselja je prošle nedelje stalo ispred mašina na gradilištu, zbog čega su radovi na izgradnji dalekovoda privremeno obustavljeni.

Elektromreže Srbije oglasile su se povodom zaustavljanja radova i istakli da su gradjani postupili „neovlašćeno i nezakonito“.

Iz tog preduzeća su poručili gradjanima da dalekovod od trafo stanice „Niš dva“ do trafo stanice „Niš šest“ mora biti izgradjen, jer bi u protivnom elektroenergetski sistem bio ugrožen.

Nadležni u EMS uveravaju stanovnike Brzog Broda da će dalekovod biti izgradjen po najsavremenijim svetskim standardima i normativima zaštite životne sredine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar