U trendu

Novi sistem kontrole sprečiće zloupotrebe u katastrima

BEOGRAD – Republički geodetski zavod (RGZ) pokrenuo je novi sistem, softver koji omogućava da se prati svaka promena na predmetu koji se nalazi u proceduri u katastru, a u slučaju da neko izmeni podatke, o tome će ostati „pisani trag“.

Na ovaj način, saopštio je RGZ, uvodi se kontrola rada državnih službenika i funkcionera kako bi se sprečile eventualne „korekcije“ predmeta koji se nalaze u proceduri.

„Kako bi se izbegle situacije koje bi mogle dovesti u sumnju nepristrasnost i zakonitost postupanja zaposlenih u katastru, odnosno sprečile eventualne indicije o postojanju korupcije i zloupotrebe službenih ovlašćenja, sa licima zaposlenim u državnim organima i organizacijama jedinica lokalne samouprave, javnim preduzećima, kao i javnim beležnicima i javnim izvršiteljima, komunikacija se obavlja isključivo pisanim putem, kako bi o svakoj preduzetoj radnji postojao pisani dokaz“, izjavio je direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Iz RGZ-a podsećaju da građani ne moraju više da čekaju u redovima u katastrima otkako je uspostavljen eŠalter koji od 1. jula ove godine koriste kancelarije javnog beležnika.

Navode i da su putem aplikacije „Promet nepokretnosti“ notari nadležnim službama u katastru dostavili 85.001 ispravu, od kojih je obustavljeno 4.935, odnosno 5,81 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar