U trendu

Novosadski Oktoberfest među 10 prvih u svetu

NOVI SAD – Ovogodišnji festival Oktoberfest u Novom Sadu održaće se 19. i 20, oktobra, najavljeno je danas na konferenciji za štampu u novosadskoj gradskoj kući.

Predsednik Color media group, Robert Čoban, kao organizator, izjavio je da je zvanično potvrđeno da je novosadski Oktoberfest ušao među prvih 10 takvih manifestacija u celom svetu.

„Posle minhenskog, gde je sve počelo još u 19. veku i koji poseti šest miliona ljudi, na svetu ima ove manifestacije gotovo svuda gde su živeli Nemci i ponosni smo što smo sa 15.000 posetilaca u dva dana ušli među 10 najboljih. Tome je svakako doprinelo to što Novosađani vole pivo, ovde još uvek ima tog austrougarskog duha i ponosni smo na to da do sada nismo imali ni jednu intervenciju policije, Hitne pomoći ili razbijenu kriglu“, rekao je Čoban.

Grad Novi Sad je još pre tri godine prepoznao značaj ove manifestacije u turističkom smislu, istakao je član Gradskog veća za privredu, Milorad Radojević.

„Za nas su sve manifestacije važne i njima smo postigli u prethodnih nekoliko godina da u Novom Sadu imamo turističku godinu, umesto turističke sezone. Duplirali smo broj turista u gradu i ove godine očekujemo bližu 400.000 noćenja“, naglasio je Radojević.

I ove godine Oktoberfest je na Novosadskom sajmu jer su, kažu, rado ušli u taj projekat sa Color media grupom.

„Ove se godine prijavio veliki broj novih proizvođača piva. I eto, možda smo mi i inicirali da uđu u biznis, pa je to je i poziv svima ostalima koji imaju slične ideje da iskoriste naše kapacitete kako bismo svi zajedno pomogli preduzetnički duh“, rekao je Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma.

Kada je reč o programu, u petak 19. oktobra u 18:45 biće svečano otvoreno pivsko bure, a zatim će nastupiti orkestar Udruženja Slovenaca u Novom Sadu „Kredarica“.

„Pokušaćemo da polkama i valcerima donesemo taj duh Bavarske i da se približimo pravom minhenskom festivalu, što je teško, ali i na naš možemo biti ponosni“, izjavio je Branko Veselinović iz Udruženja „Kredarica“.

Festival se nastavlja u subotu, 20. oktobra već od 11 sati, a u 20 nastupa Zvonko Bogdan, u 22 je takmičenje u ispijanju piva, u 22:30 nastupa zagrebaći „Psihomodo pop“, a pola sata iza ponoći „Orthodox Celts“.

„Neka posebna veza postoji između novosadske publike i nas i više puta smo nastupali u Novom Sadu nego u Beogradu. Retki su ovako dobri festivali, pomak je pomeranje bine i obećavamo odlićan provod svima koji dođu“, kazao je Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik frontmen grupe Othodox Celts.

Organizatori su najavili da će odabir izvođača zadovoljiti sve muzičke ukuse, pa su kao iznenađenje najavili i nastup trubača Dejana Petrovića, a organizatori su podsetili i na to da se novosadski Oktoberfest širi, pa je tako ove godine saradnjom sa Budvom u Crnoj Gori prešao okvire Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.