NUNS: Pet minuta gromoglasne tišine

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas novinare i elektronske medije da u utorak, 3. maja, u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane i na taj način se pridruže simboličnoj medjunarodnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ kako bi javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji.

„NUNS poziva medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju novinarske profesije i učinimo sve kako bi vratili poverenje gradjana. Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje javnosti, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su „država i vlast dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu gradjana, bez pritisaka i cenzure“, a da medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Kako su naveli, stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše „sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca“, stotine medijskih radnika otpušteno je tokom prethodne godine, a „ponižavajuće niske zarade“ isplaćuju se hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama.

Medjunarodna organizacija Fridom haus i ove godine svrstala je Srbiju u listu delimično slobodnih zemalja po slobodi medija.

Misija OEBS-a u Srbiji i NUNS će u sredu, 4. maja, u beogradskom Domu omladine, obeležiti Svetski dan slobode medija debatom na temu „Očuvanje javnog interesa kroz zaštitu novinarske privatnosti i novinarskih izvora“.

Na svečanosti koja će tim povodom biti održana u sredu, 5. maja, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, NUNS i Ambasada SAD dodeliće nagrade za najveća dostignuća u istraživačkom novinarstvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.