U trendu

NUNS: Utvrditi ko ugrožava bezbednost Dinka Gruhonjića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je danas pozvalo državne organe da što pre sankcionišu osobe koje su uputile najnovije pretnje novinaru Dinku Gruhonjiću i njegovoj porodici.

NUNS je u saopštenju naveo da su te pretnje „posebno opasne jer su upućene članovima njegove porodice“

U noći 25. aprila putem Fejsbuka upućene su pretnje Gruhonjiću i članovima njegove porodice – supruzi, deci i sestri- u kojima ga  optužuju da je „izdajica“ uz gomilu gnusnih reči i izraza.

NUNS je preneo i da je osoba koja je pretila pokušavala da ga pozove putem Fejsbuk mesindžera.

„Podsećamo da je ovo samo jedna u nizu pretnji Gruhonjiću, te da su mu čak i u ulazu zgrade u kojoj stanuje s porodicom bile ispisivane preteće poruke, što više nego jasno ukazuje na ugroženu bezbednost njega i njegove porodice“, naveo je NUNS.

Navedeno je da „država snosi odgovornost, jer su brojni nosioci javne vlasti i njihovi tabloidi javno etiketirali Gruhonjića, zbog njegovog profesionalnog novinarskog rada i to često, kako je ukazano,“i na nacionalnoj osnovi“.

NUNS je dodao da je ovo sedmi slučaj napada i pretnji upućenih novinarima u poslednjih desetak dana i da su se tim povodom oglasile i medjunarodne novinarske organizacije ukazujući na njihovu opasnost.

To udruženje je pozvalo državne organe da što pre reaguju, jer, kako su ukazali „nerešavanje slučajeva samo podstiče počinioce da nastavljaju napade“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar