U trendu

NVO pozvale Vučića da otkaže miting najavljen za 26. maj

Više organizacija civilnog društva pozvalo je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u „interesu najvećeg broja građana“ otkaže miting najavljen za 26. maj.

One su u zajedničkom saopšenju navele da situacija u Srbiji nakon dva masovna ubistva u kojima je ubijeno 18 osoba, ne sme biti povod za međupartijsko nadmetanje i prebrajanje pristalica.

Ocenile su i da bi država trebalo da kroz institucionalne mehanizme uspostavi mere koje će sprečiti da se slična tragična iskustva ponove.

Protesti građana „Srbija protiv nasilja“, koji su tri puta održani u Beogradu, ocenjeni su kao „vapaj“ i prirodnom potrebom za solidarnošću u prevazilaženju bola.

„Većini onih koji mirno protestuju nije bio potreban poziv bilo kog političkog aktera da izađu na ulicu“, saopštile su NVO i dodale da država mora da ponudi odgovore na zahteve građana.

U saopštenju je ukazano da nije primereno trošiti ogromne resurse samo da bi se stvorio utisak da zahtevi građana nisu dovoljno glasni i da mogu biti „nadglasani ovacijama nečijih pristalica“.

„Vaša odluka da otkažete skup zakazan za 26. maj bila bi dobar znak da je moguće postaviti državne interese iznad stranačkih“, poručile su NVO Vučiću.

Apel su uputile ogranizacije civilnog društva među kojima su Beogradski centar za ljudska prava, CRTA, Centar savremene politike, Centar za praktičnu politiku, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Partneri Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija, RERI i Catalyst Balkans.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.