U trendu

NVO: U Srbiji u porastu zločini iz mržnje prema migrantima, prijava zbog incidenta u Apatinu

 Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja saopštila je danas da je podnela krivičnu prijavu zbog incidenta u Apatinu u kom je po navodima te organizacije, grupa neidentifikovanih muškaraca presrela dva taksi vozila u kojima su se nalazila i deca izbeglice i pretila im zbog njihove verske, nacionalne i etničke pripadnosti.

Iz koalicije su upozorili da su u Srbiji „u porastu zločini iz mržnje prema izbeglicama“, ali i da odgovori pravosudnih organa do sada nisu bili dovoljno efikasni. 

„Javnost još uvek nije obaveštena o epilozima pretkrivičnih i krivičnih postupaka koji su pokretani protiv pripadnika ‘Narodnih patrola’, ali i u pogledu mera koje su preduzete protiv administratora Fejsbuk grupe ‘Stop naseljavanju migranata’ i pripadnika udruženja gradjana Levijatan“, stoji u saopštenju. 

Podsetili su da Ustav Srbije propisuje u članu 49 da je zabranjeno i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti i dodali da je „odgovornost tužilačkih organa da efikasno gone i kažnjavaju sve pojedince koji se o tu zabranu ogluše“. 

Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja osnovali su Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje (CRPC), Danski savet za izbeglice (DRC) i organizacija Indigo. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.