U trendu

Obnovljeno spomen obeležje na mestu ubistva kneza Mihaila

BEOGRAD – Spomen obeležje na mestu ubistva kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku je obnovljeno, a tokom proleća biće uređen i čitav prostor oko tog kompleksa.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je 10. juna ove godine, kada je došao da položi venac na mesto gde je ubijen srpski knez Mihailo Obrenović, video da je spomen obeležje potpuno devastirano i razrušeno.

„Sramota je što smo se tako odnosili prema mestu na kojem je ubijen jedan od naših najznačajnijih vladara u 19. veku“, rekao je Vesić.

Naveo je da je tada naložio Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda da obnove spomen obeležje i dodao da je kamen potpuno obnovljen, stabilizovan zid koji je bio skoro obrušen, te da je posebno sačuvana ograda kojom je obeleženo mesto na kom je ubijen knez Mihailo Obrenović.

Postavljene su dve table, o njegovom životu i političkom delovanju i atentatu na njega, a osim toga, dodao je Vesić, proširen je parking kako bi ljudi koji tu dolaze mogli da parkiraju svoje automobile.

Vesić je najavio da će tokom proleća JP „Srbijašume“ dodatno oplemeniti taj prostor tako što će uraditi stepenice i postaviti klupe kako bi građani koji tu dolaze imali gde da sednu.

„Ovo je način kako se odnosimo prema svojoj istoriji i čuvamo spomenike“, rekao je Vesić i dodao da je obnova spomen obeležja koštala oko dva miliona dinara.

Mihailo Obrenović je bio najmlađe dete kneza Miloša i kneginje Ljubice. Rođen je 4. septembra 1823. u Kragujevcu, a Srbijom je vladao u dva perioda – od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine.

Njegova prva vladavina se završila zbacivanjem 1842. godine, a druga atentatom u parku Košutnjak 29. maja po starom, odnosno 10. juna 1868. godine po novom kalendaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.