U trendu

Od danas poskupljuje struja

Struja u Srbiji od danas je skuplja za 3,4 odsto. Prosečna cena struje za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama a reč je o domaćinstvima i malim kupcima, iznosiće 7,867 dinara po kilovat-času, bez taksi i poreza.

Iako cena struje skače za 3,4 odsto, račun za drugi mesec 2021. biće veći za ukupno 7,9 odsto, imajući u vidu i povećanje naknade za obnovljive izvore energije.

S obzirom na to da je prosečan račun za električnu energiju za domaćinstva oko 3.000 dinara, ova dva poskupljenja praktično znače da bi mesečni računi mogli da budu veći za oko 400 dinara u proseku.

Naknada veća četiri puta

Prva zvanična najava bila je da će struja u Srbiji poskupeti od 1. februara za 3,4 odsto, a potom je stigla i druga informacija, odnosno vladina uredba po kojoj će već od 1. januara 2021. potrošači imati veći račun i kroz povećanje posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije.

Ova naknada je uvećana skoro četiri i po puta – sa dosadašnjih 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje poskupela je na 0,437 dinara i ukupan rast cene struje u 2021. podigla na oko 8 odsto.

Novo poskupljenje počinje sa februarskim računima, a Agencija za energetiku navela je da je „i nakon ove korekcije, prve od kraja 2019. godine, cena električne energije u Srbiji i dalje značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope“.

Naime, struja je za oko 7 odsto odsto niža nego u Makedoniji, 18 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto nego u Bugarskoj, 79,97 odsto nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji, 125 odsto nego u Sloveniji.

Ubedljivo najskuplju struju u Evropi plaćaju domaćinstva u Nemačkoj i Danskoj, čak 30,5 evrocenti po kilovat-času, što je najveća poznata cena struje u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.