U trendu

Od septembra preglednije ocenjivanje prvaka

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je u Beogradu da će od prvog septembra postojati novi način ocenjivanja prvaka i da će umesto „nepreglednog i beskonačnog niza opisnih ocena“ učitelji moći da ocene standarde u „formi koja će omogućiti elektronsku obradu podataka“.

„Učitelji će moći da ocene standarde, odnosno, šta su ostvarili od onog što je trebalo i to će biti pregledno i u formi koja će omogućiti elektronsku obradu podataka koji će značiti i Ministarstvu. Moći ćemo da pratimo kako se realizuju i kako povećavamo postignuća učenika, što do sada nismo mogli. Svi znamo kako su izgledale opisne ocene. To je nešto na šta su učitelji trošili dane da ispišu“, rekao je Verbić tokom Sabora učitelja.

On je naveo da će postojati mnogo preglednije ocenjivanje koje će mnogo znači i učiteljima i roditeljima.

Verbić je dodao da su učitelji na današnjem Saboru u Beogradu konstatovali da su izmene Kalendra vaspitno obrazovnog raspusta koje se odnose na zimski raspust, a koje je uradilo Ministarstvo prosvete, kao i uvođenje jednog dnevnika za kombinovana odeljenja u seoskim sredinama i promene u načinu opisnog ocenjivanja došle na inicijativu učitelja.

„Konačno imamo praksu da ne idemo sa inicijativama sa vrha šta učitelji moraju da urade, već imamo inicijative učitelja šta to mora da uradi ministarstvo. Na samom  startu su naglašene tri stvari koje možda deluju sitno, ali nisu. Prva stvar je pomeranje zimskog raspusta. Juče nismo bili u prilici da na drugačiji način pomognemo akciju ‘Letujte u Srbiji’, ali smo zato već uradili nešto za ‘zimujte u Srbiji’. Sa novim rasporedom koji je usklađen sa potrebama Turističke organizacje Srbije očekujemo neuporedivo veći broj onih koji će moći da realizuju svoj zimski odmor“, rekao je Verbić..

Novim Kalendarom obrazovno vaspitnog rada zimski raspust ima dva dela – prvi deo počinje u četvrtak, 31. decembra 2015. godine, a završava se u petak, 8. januara 2016. godine. Drugi deo počinje u ponedeljak, 1. februara 2016. godine, a završava se u petak 12. februara 2016. godine – navodi se u Kalendaru.

Verbić je naglasio i da je „vrlo brzo realizovana“ inicijativa nastavnika da se u kombinovanim odeljenjima u seoskim sredinama koristi jedan dnevnik, umesto onoliko dnevnika koliko ima razreda u takvom odeljenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.