Odbornici grada Beograda usvojili rebalans bdžeta

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas rebalans budžeta po kome je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, gradski budžet veći za 6,3 odsto u odnosu na onaj koji je usvojen u decembru prošle godine, što je nešto manje od osam milijardi dinara povećanja.

To, istakao je, znači da budžet Grada Beograda sa budžetima gradskih opština iznosi milijardu i 127,5 miliona evra.

“Budžet grada je povećan za 5,3 odsto, dok su opštinski budžeti povećani za 16,3 odsto. Sve opštine koje imaju ruralne sredine dobile su linearno po 50 miliona dinara, dok su ostale dobile po 25 miliona”, rekao je Vesić na sednici gradskog parlamenta.

Naveo je da je rebalansom gradskog budžeta odvojeno 250 miliona dinara za rekonstrukciju fasada, dok će Vlada Srbije obezbediti još toliko za istu svrhu.

Dodao je da je rebalansom obezbeđeno i 360 miliona dinara za zamenu ekološki neprihvatljivih, energetski neefikasnih i tehnološki dotrajalih svetiljki u prigradskim opštinama.

Naveo je da je obezbeđeno i tri milijarde dinara za kupovinu 100 zglobnih autobusa na prirodni gas.

“Odlukom Grada, obavezana su i sva javna preduzeća, da se više ne kupuju vozila na dizel, a nedavno je raspisana javna nabavka za kupovinu 10 električnih autobusa. Nezavisno od tekuće godine, Grad će u narednih pet godina svake godine kupovati po 100 novih autobusa na gas ili druga ekološki prihvatljiva goriva, ali kupovine vozila na dizel više neće biti”, rekao je Vesić.

Naveo je da je odvojeno 50 miliona dinara za čišćenje grafita, što će se posebno odnositi na fasade zgrada koje predstavljaju kulturno-istorjska dobra.

“Takođe, odvojeno je 95 miliona dinara za kupovinu više od 40 mernih stanica za merenje zagađenj”, rekao je i dodao da će naredne godine u istu svrhu biti odvojeno više od 100 miliona, što ukupno čini oko 200 miliona dinara za kupovinu mernih stanica”, rekao je Vesić.

On je naveo da trenutno u Beogradu imamo samo nekoliko mernih stanica koje su zastarele i nalaze se na mestima gde je najveće zagađenje.

“Nove merne stanice stvoriće i mogućnost da se prognozira nivo zagađenja za naredni dan, što sada nije slučaj. Zagađnje u Beogradu nije novost, aktuelno je decenijama, a ovo je način da se izborimo sa tim problemom”, rekao je Vesić.

Dodao je da je obezbeđeno i 225 miliona dinara za sve elaborate koji moraju da budu urađeni za drugu liniju metroa.

“To je bilo važno da se uradi sada kako ne bismo gubili vreme. Uporedo sa izgradnjom prve linije, koja počinje 1. novembra ove godine, počeće se sa projektovanjem druge linije, koja bi trebalo da poveže Železničku stanicu u Zemunu, preko Novog Beograda, Vračara, Zvezdare i Voždovca, sa naseljem Mirijevo”, rekao je Vesić i dodao da bi druga linija trebalo da počne da se gradi 2023. godine kako bi bila završena do 2030. Zamenik gradonačelnika je rekao i da je rebalansom obezbeđeno 700 miliona dinara za izgradnju Muzeja grada Beograda što je, kaže, posebno značajno jer je poslednji muzej u Beogradu izgrađen pre gotovo 60 godina.

Pojasnio je da je izgradnja Muzeja zapravo rekonstrukcija zgrade Vojne akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice, da će se prostirati na 17.000 kvadrata, što je tri puta više u odnosu na Narodni muzej, te da je procena da će troškovi biti između 23 i 25 miliona evra i sa Evropskom unijom pregovara se o tome da iz IPA fondova dobijemo oko 15 miliona.

Vesić je rekao da će za izgradnju letnje scena Beogradskog dramskog pozorišta biti izdvojeno 18 miliona dinara, te da će tokom ove godine biti završen i projaket koji će omogućiti da Novi Beograd dobije pozorište.

Naveo je da će rebalansom budžeta Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda dobiti 50 miliona dinara, te najavio da će Grad sa JP “Beogradska tvrđava“ raditi dva projekta koja su predviđena ovim budžetom – obnova Zindan kapije i obnova Kapije Karla šestog.

Rebalansom budžeta izdvojeno je i oko 12 odsto više novca za kulturu, za besplatne škole sporta 61 milion dinara, a 23 miliona dinara za nastavak rekonstrukcije Pionirskog grada. „Takođe, rebalans će obezbediti čak 400 miliona dinara za kupovinu tableta i digitalnih udžbenika za svu decu od prvog do četvrtog razreda u državnim školama na teritoriji Beograda”, dodao je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.