U trendu

Odluka Ministarstva: Od ponedeljka nijedna škola neće biti samo na onlajn nastavi

Naredne nedelje neće biti lokalnih samouprava u kojima će škole kompletno raditi po onlajn sistemu, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, doneo je odluku da se kombinovana nastava od ponedeljka, 4. oktobra, primenjuje u srednjim školama u 23 lokalne samouprave.

To su Beograd, Bajina Bašta, Valjevo, Velika Plana, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje, Vrnjačka Banja, Ivanjica, Kragujevac, Lajkovac, Lebane, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Pirot, Prokuplje, Sjenica, Temerin, Ub, Užice, Čačak, Šabac.

Resorni ministar Branko Ružić rekao je da je ponosan na disciplinu koja vlada u školama i poručio roditeljima da ne šalju decu u školu ukoliko bilo ko od ukućana oseća ikakve simptome ili je zaražen.

On je još jednom rekao da škole nisu mesto za transmisiju virusa i da se „svi moramo potruditi da se obrazovanje odvija najkvalitetnije“.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ od 20. do 29. septembra broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 3.834 (0.49 odsto) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama ukupno je 297 odeljenja (16 i manje učenika) koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije promenila način organizacije rada sa neposrednog na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Takođe, za to vreme ukupno je 1.417 odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model.

Ukupno 242 grupe su u istom periodu iz kombinovanog modela nastave prešle na onlajn, usled pojave tri slučaja infekcije učenika, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)