Oglasile se i lekarka i studentkinja, evo šta kažu o incidentu u liftu (video)

Doktorka Milena Šćekić oglasila se danas povodom optužbi za verbalni napad zasnovan na rasizmu.

„Dana 29.06.2020. godine dogodio se nemili događaj u liftu, u Novom Sadu, u zgradi u kojoj živimo svi mi, učesnici predmetnog događaja.

Navedeni događaj izazvao je brojne reakcije u društvu, medijima i interpretiran je na pogrešan način.

Naime, kritični događaj je mene stavio u kontekst osobe koja mrzi ljude druge nacije ili boje kože, što nije tačno. Na nezakonito napravljenom snimku zabeležen je samo deo našeg celokupnog konflikta, i to onaj deo u kom sam ja u afektu izrekla neprimerene reči. Prethodne uvrede na moj račun od strane komšinice se nisu čule, jer nisu snimljene. Radilo se o internoj svađi dve osobe, kojom prilikom je i meni upućeno par uvreda koje su mi teško pale. Moguće je da sam tako izazvana izgovorila i neke neprimerene reči, bez razmišljanja.

Pre svega, istakla bih da ja ne mrzim bilo koga, ali sam predmetnom prilikom odreagovala u afektu, a sve izazvana prethodnim reakcijama svoje komšinice sa kojom sam se našla u liftu. Namera mi nije bila da uvredim bilo koga, naprosto sam bila izazvana njenim nepristojnim ponašanjem.

Obzirom da je nezakonito napravljen snimak završio i na društvenim mrežama i u drugim medijima i izazvao brojne reakcije i komentare, dovodeći time moju profesiju u centar pažnje događaja koji se tiče isključivo komšijskog nesporazuma i konflikta, ukazala bih da ja lično lekarsku pomoć nikad nisam, niti bih odbila bilo kojoj osobi, bez obzira na boju kože. Navedeno dokazuje činjenica da sam nebrojeno puta u toku svoje lekarske karijere pomogla i izlečila ljude druge vere, nacije i boje kože. U svojoj dugogodišnjoj lekarskoj karijeri i u odnosu s pacijentima, uvek sam se ponašala u skladu sa lekarskom etikom i kodeksom, a svoj posao lekara ću i dalje obavljati revnosno, posvećeno, odgovorno, kao što sam i do sad činila.

Ovim putem bih se izvinila svojoj komšinici zbog neprijatne situacije u kojoj smo se zajedno našle, usled nesmotrenih reakcija. Žao mi je što se predmetni događaj desio i nadam se da do ovakvih situacija više neće doći. Posebno mi je žao što je izvlačenjem iz konteksta, i objavljivanjem samo dela neprijatne situacije, koji je snimljen, u loš kontekst stavljen i moj grad Novi Sad u kom sam rođena i u kom sam odrasla i za koji smatram da je poseban, upravo zbog svoje različitosti, višenacionalnosti i tolerancije.

S poštovanjem, Dr Milena Šćekić“

Oglasila se i studentkinja

Studentkinja medicine S.O. oglasila se danas i objasnila šta se zapravo desilo prilikom incidenta sa komšinicom, inače doktorkom na Kliničkom centru Vojvodine, kada je prema njenim rečima došlo do verbalnog napada zasnovanog na rasizmu.

„Sve ovo je bilo stvarno teško i umarajuće. Nisam jela, spavala dobro, ni učila od kada se ovo desilo. Želim da to ostavim iza sebe. Ja sam samo studentkinja, došla sam ovde da učim. Hvala svima na podršci“ – podelila je S.O. na društvenim mrežama posle incidenta.

U ponedeljak 29. maja, prema njenim rečima, srele su se u hodniku zgrade čekajući lift. Kada je pokušala da uđe, žena je počela da viče u nameri da je izbaci iz lifta, „Izađi napolje“, „Ovo je moja zemlja“, „Vrati se odakle si došla, ovo je moja zemlja“.

Posle kraće diskusije i nerazumevanja, studentkinja koja je krenula na ispit, uspela je da uđe u lift.

„Tada sam rekla – ‘ako imaš problem što sam ja unutra, možeš da napustiš lift. Onda sam okrenula glavu i telo na drugu stranu, kao što sam ranije obećala’“ – objašnjava S.O. i dodaje kako su tada počele psovke.

U tom trenutku počela je da snima scenu, i to je video koji se proširio na društvenim mrežama.

Kasnije tog dana, doktorka je došla do stana u kome živi S.O, zvonila i glasno govorila ispred zatvorenih vrata. Niko od komšija nije izašao da vidi o čemu se radi i ponudi pomoć, a policija se nije odazvala.

(Danas Online)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.