Okrugli sto: Mediji nemaju pravnu sigurnost kada objavljuju fotografije

Mediji nemaju pravnu sigurnost kada objavljuju fotografije da im ubrzo neće uslediti tužba i dug sudski proces, a na kraju i kazna od više hiljada evra, kazao je danas advokat Dušan Stojković na okruglom stolu „Uloga medija u zaštiti autorskih i srodnih prava“.

„Njih čekaju fotografi i advokati sa softverima koji pretražuju medije i detektuju fotografije i kasnije imaju lak put do materijalne naknade zbog striktnosti autorskih pravila“, rekao je Stojković u onlajn debati koju su organizvali Asocijacija medija i Zavod za intelektualnu svojinu.

Stojković je upitao da li treba pružiti autorsku zaštitu svakoj fotografiji, profesionalnoj i amaterskoj.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Dragica Popesku ocenila je da rutinska fotografija ne može da bude autorsko delo, jer nema „ljudski pečat“.

Predsednik Centra za razvoj fotografije Zvezdan Mančić istakao je da priča o zaštiti autorskih prava fotografa nije kompleksna, već da se namerno komplikuje.

Ocenio je da je opasna, tendenciozna i suštinski netačna floskula da fotografi ugrožavaju slobodu izražavanja ukoliko ne dozvoljavaju slobodnu upotrebu svojih fotografija.

„Bitka koju smo vodili 20-30 godina, da se potpisuju autori fotografija bila je praktično nemoguća, bitka da se naplaćuju fotografije bila je nemoguća. (…) Bilo bi besmisleno da ukoliko do rešenja ne može da se dodje mirnim putem, da se ne podje pravnim putem“, naglasio je on.

Direktor Novinske agencije FoNet Zoran Sekulić ocenio je da medijsko tržište ne postoji i da zarada na tržištu ne zavisi od kvaliteta sadržaja, već od političkog svrstavanja vlasnika medija na jednu od strana.

„Ta pitanja (autorskih prava) neće moći da se regulišu dok medijsko tržište ne bude u boljem položaju i oslobodi se“, rekao je Sekulić.

On je ocenio da postoji razlika izmedju fotografa i fotoreportera, jer smatra da fotoreporter, u novinarskom kontekstu, stvara novinsku foto-vest.

„Ne slika aparat nego čovek. Da bi čovek napravio kvalitetnu fotografiju da bi bila vest, on mora da bude obrazovan i informisan. Da ispuni tehničke i informativne uslove“, naglasio je on.

Sekulić je upitao da li je novinska vest treba da ima autorsku zaštitu, u kontekstu da je za vest moguće dobiti Pulicerovu nagradu.

Advokat Stojković je kazao da novinska vest ne treba da ima autorsku zaštitu, iako je moguće nagraditi je.

Direktor Zavod za intelektualnu svojinu Vladimir Marić dodao je da vest nije zaštićena autorskim pravom, sve dok autor ne da „svoj pečat“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.