U trendu

Okrugli sto: Unaprediti mehanizme zakazivanja pregleda

Mnogo je mehanizama pomoću kojih je moguće zakazati preglede u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali nijedan ne radi u punom kapacitetu, a to onda prolongira zakazivanje i samim tim negativno utiče i na dostupnost zdravstvene zašitite i na samu zaštitu zdravlja, ocenjeno je danas na okruglom stolu „Dostupnost zdravstvene zaštite uz efikasno zakazivanje pregleda kod izabranog lekara/pedijatra“.

Okrugli sto u Novom Sadu organizovalo je udruženje „Hrabriša“, u saradnji sa „Pravnim skenerom“ i uz podršku udruženja „Bromologos“, s ciljem unapređenja kvaliteta dostupnosti usluga zdravstvene zaštite, s posebnim osvrtom na osetljivu grupu dece koja boluje od retkih bolesti.

Advokatkinja organizacije „Pravni skener“ Marina Mijatović, predstavila je istraživanje sprovedeno s tim ciljem, navodeći da je ono pokazalo da su mehanizmi poput kol centara ili aplikacija „Moj doktor“ i drugih, često neaktivne ili nedostupne iz različitih razloga, što opet nameće direktan odlazak u zdravstvenu ustanovu i gužve na šalterima.

Svi domovi zdravlja, nastavlja Mijatović, nisu obuhvaćeni nacionalnim kol-centrom zbog čega nisu svi pacijenti u mogućnosti da tim putem zakažu željeni pregled.

Mijatović za agenciju Beta precizira da je neophodno pomenute mehanizme unprediti, a sve s ciljem da se rastereti zdravstveni sistem i učini efikasnijim, što opet dovodi do toga da zdravstvena zaštita bude dostupnija svima, a pogotovo deci koja su kao pacijenti više upućeni na zdravstveni sistem.

Dodaje da je istraživanje pokazalo da su pedijatri, iako preopterećeni, otvoreni za roditelje, da im daju svoje kontakte, ali da to ne bi trebalo da zavisi od pojedinca nego od sistema koji mora svima da pruži mogućnost u skladu sa njihovim zdravstvenim potrebama.

„Ta deca, koja imaju veću potrebu da dolaze u zdravstvenu ustanovu, moraju imati neku vrstu prioriteta, ne mogu preglede zakazivati za mesec-dva, nego po potrebi i hitnosti“, navela je Mijatović.

Načelnica službe zdravstvene zaštite dece Doma zdravlja „Novi Sad“ Vesna Vuleković istakla je da su preventivni i sistematski pregledi prioritet rada pedijatrijske službe.

„Ti preventivni sistematski pregledi jesu ključ ranog i pravovremenog otkrivanja bolesti koje mogu da ugroze rast i razvoj deteta. Radimo i na preveniranju svih onih bolesti koje vakcinama mogu da se spreče“, istakla je Vuleković.

Kada je u pitanju zakazivanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja „Novi Sad“, dodaje Vuleković, ono se radi po sistemu izabranih lekara, a sprovodi se preko kol centra Doma zdravlja, preko aplikacije „Moj doktor“ ili ličnim dolaskom.

„Gledamo da budemo dostupniji roditeljima, uzimamo njihove kontakte i dajemo im svoje. A trudimo se da deci sa posebnim potrebama, sa teškim bolestima budemo dostupniji nego uobičajeno, koliko nam naše mogućnosti u kadru i tehnici dozvoljavaju“, navela je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.