U trendu

Oluja protutnjila Beogradom, po Evropi pucali gasovodi, Hrvatska žestoko pogođena (video, foto)

Republički hidrometeorološki zavod izdao je u nedelju ujutru upozorenje na olujni vetar, koje će ostati na snazi do utorka. Nevreme je zahvatilo Beograd oko 15.20. časova.

Osim u Beogradu, jak vetar i kiša zahvatili su Vojvodinu, kako što su juče i najavili meteorolozi. U jednom mestu u Bačkoj olujni vetar uspeo da sruši zid kao da je od papira.

Kako se navodi, u nedelju će na području Srbije biti vetrovito, a sredinom dana i posle podne sa olujnim severozapadnim vetrom. Procenjuje se da će vetar duvati brzinom od 17 metara u sekundi.

https://twitter.com/nikola_vasilic/status/924647699995136000

RHMZ je posebno upozorio stanovnike severa i istoka Srbije. Procenjeno je da će u tim delovima zemlje vetar dostići jačinu „žestoke oluje“ uz brzinu od 24 metara u sekundi.

Olujni vetar je u Tornjošu (Bačka) oborio čitav zid, prema rečima reporterke "digao ga kao papir". Sreća, na putu u tom trenutku nije bilo vozila.Meteo reporter: Erika Roza

Gepostet von VojvodinaMeteo am Sonntag, 29. Oktober 2017

Narandžasta upozorenja su izdata za teritorije Bačke, Banata, Srema i Pomoravlja, dok su ostali delovi Srbije „u žutom“.

Nevreme hara centralnom Evropom, na udaru i Hrvatska

U olujnom nevremenu u centralnoj Evropi sa udarima vetra i od 160 kilometara na čas, poginula su dvojica vozača na zapadu Poljske.

U Češkoj su stradali muškarac i žena na ulici kada se na njih obrušilo drvo.

Na severozapadu Poljske je poginuo vozač kada je naleteo na oboreno drvo na putu, a na zapadu u regionu Opola vetar je srušio drvo na automobil u kojem je vozač poginuo na licu mestu, a suvozač je povređen.

U Češkoj, na jugu zemlje, poginuo je muškarac kada je udar vetra na njega oborio na ulici drvo, a na isti način je poginula i jedna žena na istoku zemlje.

Vlasti u Poljskoj i Češkoj mole građane da ne izlazi bez preke potrebe, jer orkan „Gregor“ još jača sa zapada, a očekuje se da će olujno nevreme početi da jenjava tek večeras.

U luci Gdanjsk na Baltičkom moru zabranjen je ulazak na groblja i u gradske parkove, a u češkoj prestonici Pragu je danas zbog bezbednosti posetilaca i životinja Zoološki vrt ostao zatvoren.

Pucaju cevi gasovoda

Poljska vatrogasna straža poslala je zbog nevremena samo od ovog jutra u 1.200 intervencija vatrogasce i spasioce, a oluja je oštetila i cevi u terminalu za tečni gas u Švinoujšću na severozapadu Poljske, saopštio je portparol Vatrogasne straže Poljske Pavel Frontčak, javlja televizija „Polsat“.

Orkanski vetar oborio je deo metalnog krova terminala gasovda u Švinoujšću i oštetio ga je, ali gas nije curio u većim količinama, saopštio je Tomaš Pjetrašenjski, portparol „Gaz sistema“ kojem pripada terminal.

I u Poljskoj i u Češkoj zbog pokidanih vodovoda i havarija mreže bez struje je ostalo više od 100.000 ljudi.

Železnički saobraćaj u obe zemlje odvija se otežano zbog oborenog drveća i granja na prugama, a nevreme sa pljuskovima prouzrokovalo je i blago povećanje vodostaja na poljskim i češkim rekama.

Vreme u dobrom delu Hrvatske u nedelju obeležavaju snažni udari vetra, kako na Jadranu, tako i u unutrašnjosti. U unutrašnjosti su udari vetra neuobičajeno snažni, a meteorolozi su izdali i niz upozorenja s obzirom da bi na mahove vetar mogao da duva i brzinom do 110 kilometara na sat, piše „Jutarnji list“.

Državni hidrometeorološki zavod je putem meteoalarma objavio narandžasto upozorenje za Zagreb i širu okolinu zbog olujnih udara jugozapadnog vetra, koji će se u poslepodnevnim satima okrenuti na severac i severozapadnjak. Narandžasta upozorenja na snazi su i za Liku, Gorski kotar, Slavoniju i Baranju, dok je za šire karlovačko područje na snazi žuto upozorenje.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.