U trendu

Ombudsman: Priznati kao tačan sporni odgovor

Zaštitnik građana preporučio je Ministarstvu prosvete i Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja da priznaju kao tačan sporni odgovor na pitanje u kombinovanom testu učenicima koji su to rešenje zaokružili.

Naime, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja je objavio Zbirku zadataka iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije za završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju koja je sadržala grešku u rešenju zadatka iz fizike, a koji se pojavio na kombinovanom testu, te su mnoga deca, rukovodeći se odgovorima iz Zbirke, zaokružila netačan odgovor.

Ombudsman je ustanovio da su Ministarstvo i Zavod načinili propust u radu tako što, nakon saznanja da Zbirka sadrži grešku u rešenju zadatka iz fizike, a da je greška u rešenju u Zbirci predstavljena na kombinovanom testu kao jedan od ponuđenih odgovora, nisu obezbedili da se otklone ili umanje štetne posledice propusta po učenike koji su ponuđeni odgovor zaokružili u dobroj veri da je istovetno rešenje u Zbirci – tačno.

Kako se navodi, ministarstvo je načinilo propust u radu jer, nakon saznanja da Zbirka sadrži grešku, nije izvršilo nadzor nad radom Zavoda i preduzelo mere radi utvrđivanja odgovornosti, umanjenja posledica propusta u radu Zavoda i uspostavljanju mehanizama koji će sprečiti ponavljanje propusta u budućnosti.

Zato je ombudsman dao preporuke u kojima se, između ostalog navodi da će Zavod i Ministarstvo priznati kao tačan sporni odgovor na kombinovanom testu iz prirodnih i društvenih nauka učenicima koji su to rešenje zaokružili.

Ombudsman je dao preporuku i da Ministarstvo revidira uspeh učenika na završnom ispitu. U preporukama se navodi i da Ministarstvo omogući upis učenika u skladu sa novim brojem poena, ne dirajući u status učenika koji su već upisani.

Preporuka ombudsmana je i da Zavod sprovede postupak i utvrdi razloge za načinjeni propust, kao i da utvrdi odgovornosti za načinjeni propust, a prema odgovornima preduzme odgovarajuće mere.

U preporukama stoji i da se Zavod javno izvini učenicima i njihovim roditeljima zbog načinjenog propusta, a da Ministarstvo preduzme aktivnosti i mere u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti i izvršiti nadzor nad radom Zavoda podom konkretnog slučaja i postupanja po preporukama Zaštitnika građana.

Ombudsman je preporučio i da Ministarstvo i Zavod preduzmu aktivnosti i mere u cilju pronalaženja novih i unapređenja postojećih mehanizama za proveru zbirki za pripremu završnog ispita, a kojima bi se greške mogle blagovremeno uočiti, a učenici pravovremeno obavestiti.

U Ministarstvu prosvete rečeno je da će u zakonskom roku odgovoriti na preporuke zaštitnika građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.