U trendu

„Opasno po život“: Najpoznatiji sajt za prognozu predviđa ekstremnu zimu u Srbiji

Poznati sajt Akuveder objavio je nedavno prognozu za zimu koja nam predstoji, sa posebnim osvrtom na naše podneblje. Ta prognoza nikoga nije ostavila ravnodušnim jer ne samo da su predvideli da nas čeka jedna od najhladnijih zima poslednjih godina, već je Akuveder naglasio da su tokom zimskog perioda moguće i poplave.

Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju iz Novog Sada, čije prognoze rado čitaju u svim zemljama bivše Jugoslavije, otkrio je da će zima  definitivno biti drugačija od prethodne, ali je njegov kolega malo više dramatizovao čitavu situaciju.

– Kada je u pitanju sezonska prognoza privatne američke prognostičke kuće „accuweather“ , treba čitati „između“ redova. Naime, ova prognostička kuća za naš deo Evrope prognozira pre svega zimu vrlo aktivnu po pitanju padavina, posebno njen drugi deo. Prognozira se često premeštanje ciklona preko regiona Mediterana, Pirinejskog i Apeninskog poluostrva sve do našeg dela Evrope – kaže Čubrilo za „Blic“.

Ukoliko se pretpostavke ostvare, zima će biti drugačija, ponajviše zbog padavina, zbog kojih je i izdato upozorenje.

– Ukoliko se ta prognoza ostvari treba očekivati znatno drugačiju zimu od protekle uz česte padavine, koje bi povremeno mogle biti i vrlo obilne, te je ova meteorološka kuća izdala i upozorenje na moguću pojavu poplava nad našim delom Evrope.

Međutim, kako je rekao, razloga za paniku nema, pošto prema njegovim rečima, Akuveter često koristi dramatične termine u svojim prognozama, a koje su, kako je objasnio, za naše uslove normalna i uobičajena pojava.

– Ipak, nema potrebe za panikom, terminologija koja se koristi u engleskom jeziku često zvuči znatno dramatičnije nego što jeste tako da kada se spominju pojave „opasne po život“ tu se ubraja sve, od jačeg vetra, obilnog snega, jake kiše, jakog mraza… Veliki deo ovih pojava je kod nas uobičajen tokom zime i sam po sebi ne podrazumeva neku veliku opasnost, ali svakako da u tim situacijama treba poduzeti mere opreza – kaže on.

Njegov savet svima nama jeste da se pripremimo za hladniju zimu, u kojoj će biti više padavina.

– Treba se pripremiti za jednu padavinama, znatno bogatiju, zimu od protekle, a u koliko bude dovoljno hladno biće i vrlo snežna, ali nema mesta za paniku, jer sve eventualne ekstremne pojave ne moraju biti iznad Srbije, a biće pravovremeno najavljene od prognostičke službe – rekao je Čubrilo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.