Operisana deca sa složenim srčanim manama

Prvi put u Srbiji je u toku ove sedmice u Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu uradjena je serija intervencija kod dece sa složenim srčanim manama, bez otvaranja grudnog koša i zaustavljanja rada srca.

Doktor Trong Fi Le iz Bremena u Nemačkoj, koji je u ponedeljak doputovao u Srbiju uradio je u ponedeljak zahvat na dvoje dece, juče na  četvoro, dok će danas imati dva pacijenta.

Tehnika zatvaranja otvora izmedju srčanih komora (Ventrikulkarni septalni defekt -VSD) kod dece, koju je smislio doktor Le, daleko je komfornija za male pacijente i nema komplikacija uobičajenih za klasičnu operaciju.

Direktor Insituta za majku i dete Radoje Simić rekao je danas novinarima da će doktor Le obučiti domaće lekare da u bližoj budućnosti obavljaju ovakve intervencije.

Simić koji je član Nadzornog odbora budžetskog fonda za slanje dece koja imaju stanja ili povrede koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji rekao je da se u praksi potvrdilo da je dovodjenje inostranih stručnjaka u Srbiju najbolji, najjeftiniji i najuspešniji model u zdravstvenoj politici.

Načelnik Službe kardiologije na Institutu Jovan Košutić je kazao da se ovaj put uvodi rešavanje najčešće srčane mane, a to je otvor izmedju dve komore.

„To je mana kada postoji otvor na pregradi izmedju leve i desne komore. Ta mana se tradicionalno rešava operacijom na otvorenom srcu“, objasnio je Košutić.

On je kazao da u svetu postoje tendencije da se mana reši transkateterski, bez reza, iz prepone, ali da su dosadašnji sistemi, odnosno, diskovi koji su korišćeni za otvor pretkomorske pregrade u slučajevima otvora komorske pregrade, kao ozbiljnu komplikacju u velikom broju slučajeva imali stavljanje pejsmejkera.

„I to je bila glavna prepreka da se metoda šire primeni, jer je procenat pacijenata koji je kao neophodnost zahtevao da se stavi pejsmejker nakon intervencije diskovima bio veliki“, naveo je Košutić .

On je naveo da je doktor Le izumeo vrstu spirale koja je dosad stavljena kod 450 pacijenata u svetu i da se do sada nije pojavio slučaj koji je razvio komplikaciju da je potreban pejsmejker.

„I to je glavna prednost ove metode. Mana je što je zanatski teže za postavljanje, nego klasično postavljanje diskova i zahteva odredjeno iskustvo i veštine“, kazao je Košutić.

Doktor Trong Fi Le objasnio je da je prednost spirale koju koristi to što se prilagodjava anatomiji i pokretima srca.

On je naveo da je spirala ili opruga žica koja pamti svoju konfiguraciju, tako da se kada se rastegne a potom pusti vraća u svoj prvobitni oblik.

Le je naveo da za uvodjenje spirale potreban uzan kateter za razliku od „kišobrana“ i diskova koji zahtevaju širi kateter, zbog čega je pogodan za malu decu.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare ovakva intervencija bi u Italiji za jednog pacijenta koštala 15.000 evra uz dodatne troškove puta i smeštaj.

Troškovi takve intervencije u Srbiji su pet puta manji.

Le je u Beograd došao o trošku Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja i povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.