U trendu

Organizacije: Poziv vlastima da Rusima i Ukrajincima omogući brže sticanje državljanstva Srbije

Mora se ubrzati procedura da Rusi i Ukrajinci koji su došli u velikom broju zbog rata u Ukrajini, dobiju državljanstvo Srbije da bi ostali, poručili su danas predstavnici tri organizacije, zalažući se da država što pre donese strategiju i akcioni plan za integraciju tih ljudi.

„To je humanitarno pitanje ali i veliki demografski, ekonomski i drugi impuls koji bi unapredio ovo društvo“, smatraju predstavnici tih organizacija.

Istoričar Dragomir Anđelković, iz Centra za razvoj međunarodne saradnje, rekao je da predlažu integraciju, a ne asimilaciju, da se oni u okviru svojih nacionalnih saveta maksimalno angažuju, da dobiju podršku u Srbiji.

„Da im pružimo ruku da ostanu ono što jesu a postanu deo našeg društva i sutra budu most koji doprinosi saradnji Srbije sa zemljama iz kojih su došli“, rekao je on.

Anđeković je upozorio da pridošle Ruse i Ukrajince u Srbiji „sa raznih strana pokušavaju da uvuku u politiku, iako oni samo žele da ovde žive i rade“.

„Treba im pomoći u toj njihovoj želji, to je naš vitalni interes“, naglasio je Anđelković.

Podsetio je da su Rusi i drugi, bežeći od sovjetske revolucije početkom prošlog veka, „doneli civizacijski impus Srbiji, kada su stigle stotine univerzitetskih profesora“.

Čedomir Antić, iz Naprednog kluba, opomenuo je da se „srpski narod uveliko osipa“, stanovništvo je sve starije i sve je manji natalitet, a takve trendove je teško zaustavili, te doseljavanje može da pomogne.

„Zla sreća naših sad već sugrađana, slovenske sabraće, može da se umanji, a nama da bude od pomoći“, naveo je Antić o potrebi da se pridošlicama omogući da se integrišu, jer smatra da oni mogu da se uklope u Srbiji „za razliku od nekih prognanika, izbeglica, koji to nisu mogli ili želeli“.

Antić je ukazao da su građani Rusije i Ukrajine koji su došli u Srbiju zbog rata u Ukrajini natprosečno visoko obrazovani ili imaju znanja za retka zanimanja.

Govoreći u ime Narodne mreže, Vladan Glišić je rekao da je „ispod radara“ ostao aspekt ostanka građana iz Rusije i Ukrajine u srbiji i pozvao državu i društvo da ozbiljno shvate višestruku prednost takve mogućnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar