U trendu

Organizator: Advokatura ima pravo na gradjansku neposlušnost, novi protest u subotu

Jedan od organizatora advokatskih protesta „Ni korak nazad“ Čedomir Kokanović ocenio je danas da advokatura „ima pravo na gradjansku neposlušnost i nenasilne oblike otpora“ i dodao da je upravo ona „najpozvanija da podigne glas kod teških i dalekosežnih zloupotreba“.

Kokanović je jučerašnje saopštenje Visokog saveta sudstva ocenio kao „uključivanje u kampanju bankarskog lobija“ i pozvao taj savet da osudi „koruptivno“ postupanje Vrhovnog kasacionog suda (VKS) „umesto što gradjanima negira demokratsko pravo na mirno okupljanje i slobodu govora“.

„Visoki savet se tim saopštenjem uključuje u kampanju bankarskog lobija da posle tri godine dosledne sudske prakse u korist klijenata banaka, naprasnom promenom stava Vrhovnog kasacionog suda opljačka više od pola miliona gradjana“, naveo je Kokanović u saopštenju.

On je ocenio da savet negiranjem veličine protesta i upotrebom formulacije „dopuna pravnog stava“ za stav VKS, Visoki savet sudstva postaje „deo koruptivne kampanje bankarskog lobija“.

Kokanović je istakao da advokati neće odustati dok VKS ne povuče sporni stav i najavio novi protest za subotu 2. oktobar ispred Ustavnog suda u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.