U trendu

Osiromašeni uranijum samo je vrh ledenog brega

Predsednik Komisije za istragu posledica bombardovanja Srbije Darko Laketić izjavio je da će komisija u narednih desetak dana otići u Vranje i ocenio da će njeni rezultati definitivno implicirati pravni i politički put, naglasivši da je osiromašeni uranijum samo vrh ledenog brega, jer su tokom bombardovanja oslobađane i druge kancerogene materije.

Laketić je u jutarnjem Dnevniku RTS-a kazao da će Komisija u Vranju prikupiti informacije koje su značajne za nastanak određenih oboljenja.

„Komisija će prikupiti svedočenja od lica koja su imala kontakt s kontaminiranim terenom, kao i od njihovih porodica“, najavio je Laketić.

U vezi s uticajem bombardovanja na životnu sredinu, on je rekao da će se istraživati uticaj toksina i posle asanacije terena koju je uradio Institut „Vinča“.

Navodeći da je Vranje imalo problem s projektilima sa osiromašenim uranijumom, ukazao je na to da drugi gradovi imaju problema sa drugim toksinima.

„Osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega“, kazao je Laketić.

On je podsetio da je u Pančevu gađana „Petrohemija“, u Novom Sadu rafinerija, a u Nišu i Kragujevcu trafo-stanice, iz kojih se oslobodilo trafo-ulje sa kancerogenim pirulenom.

„Komisija će ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupiće informacije sa terena“, rekao je Laketić.

On je naveo da je prošle nedelje održan proširen sastanak Komisije, u koju su najeminentnije srpske ustanove poslale stručna lica.

„Zaključci Komisije, kako je ranije najavljeno, mogu se očekivati 2020. godine, a oni će Srbiji koristiti u svakom smislu, za sanaciju životne sredine, prevenciju i rano lečenje bolesnika“, ocenio je Laketić.

Predsednik Komisije za istragu posledica bombardovanja izneo je tvrdnju da će rezultati definitivno implicirati pravni i politički put.

Pored pomoći italijanskog parlamenta, koji je dostavio dokumentaciju, Laketić je najavio da će predložiti ponovno ispitivanje ove problematike pred UN.

„Prethodne izveštaje UN stručna javnost ne smatra relevantnim“, naveo je Laketić i dodao da će tražiti objektivno istraživanje.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)