U trendu

Osuđena negovateljica koja je šamarala dete u Zvečanskoj

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je danas na uslovnu kaznu od osam meseci zatvora s rokom provere od tri godine godine Đurđiju Alimpijević, bivšu negovateljicu iz u Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj povodom optužbi da je jednom detetu udarila šamar.

Za dva krivična dela zanemarivanja dece je oslobođena od optužbi, među kojima je fotografisanje dece.

Sud je Alimpijevićevoj međutim izrekao meru zabrane vršenja poziva medicinske sestre i vaspitača u ustanovama koje maloletnicima pružaju usluge smeštaja, ishrane, nege, zdravstvene zaštite i vaspitanja, u trajanju od četiri godine.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulože žalbe.

Sporno ponašanje negovateljice prema detetu zabeleženo je telefonskom kamerom, koji je potom objavljen na internetu, ali sud taj snimak koristio kao dokaz u postupku pošto je je utvrdio da je nezakonit.

Naime, na snimku vide lica dece, a žena koja ga je napravila nije imala dozvolu Centra za snimanje.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom Alimpijevićevu tereti za krivično delo „zlostavljanje i zapuštanje maloletnog lica“, za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Prema optužnom predlogu, Alimpijevićeva je 11. jula 2019. godine, svesna protivpravnosti svog dela, grubo zanemarila svoju dužnost zbrinjavanja i vaspitavanja, tako što je zlostavljala dvogodišnjeg dečaka N. M. o kojem je dužna da se stara.

Ona je, kako se sumnja, noseći mobilni telefon u levoj ruci, u desnoj ruci nosila maloletnog N. M, držeći ga za nadlanicu na grub i neprimeren način, unevši ga u prostoriju tako noseći do kreveta, te ga zatim koristeći samo desnu ruku bacila u krevet, ne prestajući da gleda u mobilni telefon sve vreme dok je nosila i spuštala dete.

Zatim je fotografisala drugo dete, koje je bilo u krevecu pored, što je zabranjeno pravilima stacionara, navodi tužilaštvo u optužnom predlogu.

Alimpijevićeva je u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj radila od aprila prošle godine po osnovu ugovora o radu, a u avgustu joj je uručen otkaz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.