U trendu

Otkriven spomenik generalu Djordju Stratimiroviću u Sremskim Karlovcima

Spomenik generalu Djordju Stratimiroviću (1822-1908), vojnom komandanata srpskih dobrovoljaca u Habsburškoj monarhiji u revoluciji 1848/49, otkriven je danas u Sremskim Karlovcima.Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je na svečanosti da je i današnji dogadjaj dokaz da se Srbija „probudila“.

„Voljom naroda 2012. Srbija se probudila, a pri tome ne mislim samo na brojne izgradjene fabrike, škole, vrtiće, pruge i puteve, već na to da se zemlja vratila sebi samoj, posle dugog i zamalo pogubnog jugoslovenskog sna“, kazao je Vučević.

Dodao je da se danas Srbija „ne stidi svoje istorije, razume sadašnjost i bori se za bolju budućnost“ i, kako je naveo, „može da kaže i ko su naši heroji, i ko su prosvetitelji“.

„Neka nas ovaj spomenik podseća i opominje na to šta znači biti slobodan i na to koliku smo cenu platili i koliko je ljudskih života uzidano u temelje naše otadžbine, ali i budućnosti“, naveo je Vučević.

Obratio se i potpredsednik Skupštine Srbije Stefan Krkobabić, a spomenik su osveštali sremski episkop Srpske pravloslavne crkve Vasilije i osječko-poljski i baranjski episkop Heruvim.

Krkobabić je rekao da istorija srpske Vojvodine ne može da se piše bez „zlatnim slovima upisanog imena“ Djordja Stratimirovića.

„Njegova spremnost na ličnu žrtvu, zarad dobrobiti drugih, obavezuje nas da nikada ne zaboravimo da socijalna pravda i solidarnost moraju biti u temeljima i slobode i demokratije i države“, kazao je on.

O svom čukundedi govorio je profesor DJordje I. Stratimirović, koji je kazao da je on bio „jedan od osnivača Srpske Vojvodine“,

Rekao je da je „hrabro sa svojih 26 godina stao na čelo Srba i zajedno sa ratnicima dobrovoljcima iscrtao krvlju i sabljom granice Srpskog Vojvodstva“.

Spomenik je rad vajara Dejana Zdravkovića, a akademik Darko Tanasković rekao je da „podizanje spomenika srpskim velikanima simbolizuje čin nacionalne kolektivne samosvesti“.

Smatra je to „i znak sazrevanja potrebe za negovanjem srpskog bića kroz istoriju“.

Stratimirović je rodjen u Novom Sadu, a umro je u Beču gde je i sahranjen, da bi prošle godine njegovi posmrtni ostaci bili preneti u portu manastira Vavedenje Presvete Bogorodice u Sremskim Karlovcima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.