U trendu

Otvoren dečiji dispanzer u Malom Mokrom Lugu, SAD donirale novu opremu

BEOGRAD – Dečiji dispanzer u zdravstvenoj stanici „Mali Mokri Lug“ otvoren je danas, a zahvaljujući američkoj donaciji dobio je novu opremu, što će unaprediti zdravstvenu zaštitu najmlađe populacije.

Prostorije dečijeg dispanzera, koji od sutra počinje da radi, obišli su direktorka misije Američke agencije za međunarodni razvoj USAID-a u Srbiji, Bruk Ajšam, stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš i v.d direktora Doma zdravlja „Zvezdara“ Aleksandra Mitrović.

Donacija USAID-a uključuje vage za merenje visine i težine, aparate za merenje krvnog pritiska, stetoskope, EKG aparat, pribor za sitne hirurške intervencije, neophodnu sitnu opremu kao što su termometri, neurološki čekići, i nameštaj.

Ajšam je rekla na otvaranju da je ova donacija deo pomoći američke vlade Srbiji od preko 12 miliona dolara namenjenih ublažavanju posledica korone i pružanju boljih usluga zdravstvene zaštite građanima Srbije.

„Mislim da je važno napomenuti da će veliki deo te naše podrške uslugama zdravstvene zaštite koju smo obezbedili Srbiji zaposleni u zdravstvenom sistemu Srbije moći i dalje da koriste u narednim godinama“, kazala je ona.

Mitrović je navela da je ovaj projekat započet prošle godine, dodajući da zdravstvena zaštita nije privilegija, već pravo svakog čoveka.

Donacija opreme Domu zdravlja „Zvezdara“ je deo projekta „Zajedno protiv COVID-a“ koji je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sproveo Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Projekat je realizovan u partnerstvu sa Vladom Srbije, koja je kao prioritetne oblasti za podršku identifikovala investicije za jačanje zdravstvenih i istraživačkih ustanova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.