U trendu

Otvorena izloĹžba i predstavljene marke povodom 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju

U okviru manifestacije Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji, koja se odrĹžava povodom 145. godiĹĄnjice početka Srpsko-turskog rata i dolaska Ruskog dobrovoljačkog pokreta u Srbiju, danas je u PTT Muzeju svečano otvorena izloĹžba „Vasilije Polenov: srpski rat očima ruskog umetnika“.

PoĹĄta Srbije pridruĹžila se obeleĹžavanju ovog jubileja i predstavila filatelističko izdanje „Srpsko-turski rat: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca“.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Djordjević, rekao je da je patriotska i društvena uloga poštanske službe posebno dobijala na značaju u ratnim i vanrednim okolnostima, kada je njena misija povezivanja ljudi neretko imala presudan uticaj na istorijske okolnosti.

„Zato je PoĹĄta Srbije s velikim ponosom prihvatila da ovom izloĹžbom i prigodnim filatelističkim izdanjem oda počast ruskim dobrovoljcima, koji su se borili na strani Srbije, ali i da potvrdi istinsku posvećenost naĹĄe drĹžave i naroda dugoročnom prijateljstvu sa ruskim narodom“, izjavio je Djordjević.

Zamenica ministra kulture Rusije Olga Jarilova, navela je da je i za Srbiju i za Rusiju ova izložba pravo otkriće.

„Moći ćemo da vidimo Srbiju očima jedinstvenog slikara koji je i lično učestvovao u istorijskim dogadjajima. Ovu izloĹžbu otvaramo baĹĄ na dan kada je Polenov preĹĄao granice Srbije, a to nije slučajnost“, kazala je Jarilova.

Svečanosti u PTT muzeju prisustvovali su i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, pomoćnica ministra kulture i informisanja Srbije Danijela Vanušić, kao i direktorka Muzeja Polenova Natalija Polenova.

IzloĹžba „Vasilije Polenov: srpski rat očima ruskog umetnika“ prikazuje radove koje je ovaj ruski likovni umetnik, dobrovoljac i akademik, napravio na frontu, kada se borio na strani Srba u Srpsko-turskom ratu (1876).

IzloĹženi su eksponati koji se čuvaju u fondovima Tretjakovske galerije i Muzejskog kompleksa Vasilija Polenova, kao i odlomci iz njegovih „Dnevnika ruskog dobrovoljca“, koji su tokom 1877. godine objavljeni u časopisu „Pčela“.

Na izloĹžbi su prikazani i vredni eksponati iz fundusa muzeja UdruĹženja „Adligat“, koji svedoče o ulozi ruskih dobrovoljaca u Srpsko-turskom ratu, a za posetioce je otvorena do 7. oktobra.

Dela Vasilija Dimitrijeviča Polenova naĹĄla su se i na filatelističkom izdanju pod nazivom „Srpsko-turski rat: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca“, koje je nastalo u saradnji PoĹĄte Srbije i Ruskog doma u Beogradu, a koje se od danas nalazi u opticaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.