U trendu

Pašalić: Neophodno ulaganje u prevenciju mentalnih poremećaja kod dece i mladih

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da je u vreme pandemije kovid-19 „više nego ikada“ važno ulaganje u prevenciju mentalnih poremećaja, pogotovo kod dece i mladih kao najosetljivije populacije, kojima usluge zaštite mentalnog zdravlja moraju biti jednako dostupne i kvalitetne.

Pašalić je u saopštenju povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja 10. oktobra, naveo da je tokom godine posetio više psihijatrijskih ustanova, a u izveštajima insistirao na napuštanju prakse dugoročnog smeštanja pacijenata u bolnice.

Ukazao je i na potrebu uspostavljanja vaninstitucionalnog zbrinjavanja i podrške osobama sa mentalnim smetnjama i njihovim porodicama u cilju omogućavanja života i lečenja u zajednici.

On je istakao da je neophodno razviti mrežu službi za zaštitu mentalnog zdravllja u zajednici, koje će pružati zaštitu uz najmanje moguće restrikcije i što bliže porodici.

Zaštitnik gradjana je ukazao i na značaj saradnje i partnerstva vladinog i nevladinog sektora, povezivanje stručnjaka i institucija na lokalnom nivou na promociji mentalnog zdravlja i borbi protiv stigmatizacije.

U saopštenju je pohvaljeno uspostavljanje Nacionalne telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške gradjanima kojima je potrebna.

Broj telefona je 0800 309 309, a posebni telefoni Instituta za mentalno zdravlje su: 063 729 82 60 (za mlade i roditelje dece do 18 godina) i 063 175 11 50 (za osobe starije od 18 godina).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.