Pašalić: Nestručne tvrdnje o ugroženosti institucije ombudsmana

 Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da tvrdnje pojedinih udruženja gradjana o ugroženosti statusa institucije ombudsmana, predstavljaju nestručno tumačenje procedure jedne medjunarodne mreže za zaštitu ljudskih prava, i dovode javnost u zabludu.

Ombudsman je u saopštenju naveo da se ponavlja da nekoliko marginalnih udruženja gradjana koja se deklarišu da štite ljudska prava, „nestručno i zlonamerno interpretiraju dogadjaje vezane za Zaštitnika gradjana“.

„Bavljenje ljudskim pravima ne dopušta ostrašćenost, jednostranost i paušalnost već zahteva posvećenost, stručnost i objektivnost“, ocenio je Pašalić.

Kako je dodao, na nestručnost i neznanje ukazuje to što niko od predstavnika tih udruženja gradjana „nije pročitao Ustav Srbije u kojem piše da kontrolu rada Zaštitnika gradjana može da vrši samo Narodna skupština Srbije“.

„Upitan je i kredibilitet tih udruženja gradjana da obaveštavaju javnost, s obzirom da govore o postupku o kojem nemaju znanja jer, kao udruženja gradjana, ne podležu bilo kakvoj proveri svog rada“, ocenio je ombudsman.

Po njegovim rečima, višestruko povećan broj obraćanja gradjana Srbije u 2020. godini pokazuje poverenje u tu instituciju što je potvrdilo i istraživanje iz decembra, u saradnji s Timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji.

„Po tom istraživanju, poverenje gradjana u Zaštitnika gradjana od 26 odsto, tri puta je veće nego u udruženja gradjana, kolokvijano nazvana nevladine organizacije, od osam odsto“, naveo je Pašalić.

Kako je dodao, institucija Zaštitnika gradjana u Globalnoj alijansi nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI) trenutno ima najviši, odnosno „A“ status, a provera tog statusa koja se vrši svakih pet godina za sve članice alijanse sa „A“ statusom, odložena je za oktobar 2021. godine.

„Statusi ‘A’, ‘B’ i ‘C’ koje dodeljuje GANHRI, kao samo jedna od mreža nacionalnih institucija za ljudska prava, označavaju stepen usaglašenosti rada nacionalnih institucija sa Pariskim principima. Status ‘A’ koji ima Srbija, ima i većina evropskih zemalja. Status ‘B’ imaju Austrija, Belgija, Kipar, Slovačka i Švedska, dok status ‘C’ imaju Rumunija i Švajcarska“, naveo je Pašalić.

On je rekao i da je ombudsman Srbije član još 12 medjunarodnih mreža koje okupljaju nacionalne ombudsmane gotovo svih država sveta, a inicijator je i član neformalne Balkanske mreže ombudsmana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.