Patrijarh Irinej služio liturgiju u Prizrenu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u delimično obnovljenom srpskom pravoslavnom hramu Sveti Djordje u Prizrenu.

Pored brojnih pravoslavnih vernika, liturgiji su prisustvovali i ministar pravde Vlade Srbije Nikola Selaković, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i ministar za povratak Vlade Kosova Dalibor Jevtić.

Posle liturgije je na prijem sa ambasadorima i drugim zvanicama, u Vladičanskom dvoru u porti hrama Svetog Djordja došao i muftija kosovski Naim Trnava koji je potom sa drugim zvanicama posetio i Bogosloviju Sveti Kiril i Metodije.

Kako je najavljeno, patrijarh će sa episkopima danas osveštati i obnovljene zgrade Bogoslovije SPC Sveti Kiril i Metodije u Prizrenu.

U subotu je u srpskom pravoslavnom manastiru Pećka patrijaršija u Peći služenjem Svete arhijerejske liturgije zvanično počelo redovno zasedanje Sabora SPC koji će u ponedeljak biti nastavljeno u Partijaršijskom dvoru u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.