U trendu

Patrijarh Porfirije apelovao na sve da čuvaju jedni druge a ne da se biju

Patrijarh Porfirije apelovao je večeras, povodom sukoba u subotu, na sve da čuvaju jedni druge a ne da se biju.

Patrijarh je u obraćanju vernicima na početku Božićnog posta, naveo i da može samo da se moli da svi gradjani čuvaju jedni druge a na da se biju, objavila je Srpska pravoslavna crkva (SPC) poruku patrijarha.

On je rekao da je juče sa tugom pratio „kako su medju nama, pripadnicima istog naroda, ali i gradjanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi“.

Prema njegovim rečima, moramo znati da nemiri, ma koliko hteli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire.

„Na samom ulasku u Božićni post, bijemo se medjusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu. Ne želim da analiziram šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, ni ko je kriv, a ko je nevin“, naveo je patrijarh Porfirije.

Istakao je, da oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju.

„Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva“, naglasio je patrijarh.

On je rekao i da se moli Bogu da u danima Božićnog posta, kako je naveo, „svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmerimo ka opštem dobru, razumevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem“.

Prema njegovim rečima, to je potrebno „bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti“.

Naglasio je da period posta, podseća i poziva na neophodan mir, prenela je SPC na svom sajtu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar