U trendu

Patrijarh SPC: Niko ne može da utiče na izbor patrijarha, Crkva se ne poistovećuje ni sa kim

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije govorio je večeras o svom izboru na tu dužnost.

„Nije nam prijalo da se kroz medije i to ponekad fingirajući nekad suprotne strane, zapravo bave pokušajem da unesu podelu u Crkvu“, rekao je Porfirije za Radio-Televiziju Srbije.

Ocenio je da ne postoji mogućnost da na izbor patrijarah „utiče bilo ko od spolja“, navodeći da se episkopi jako dobro medjusobno poznaju i da se patrijarh ne bira u medijima.

On je rekao da se Crkva ne poistovećuje s „bilo kojom institucijom ovog sveta, i u tom smislu se ne poistovećuje ni sa bilo kojom partijom i strankom“.

„Oslanjajući se na principe koje je postavio Sveti Sava, shvatio sam da je uspostavio specifičnu ideju u pravoslavnom svetu: o harmoniji Crkve, naroda i države“, istakao je on.

„Crkva pokušava da gradi uvek najbolje moguće odnose sa svojom državom, vodeći računa o izgradjivanju hrićanskog etosa u narodu, doprinoseći utvrdjivanju nezavisnosti i integriteta svoje države“, rekao je patrijarh.

Porfirije je rekao da „ni u snu nije pomislio“ da će jednog dana biti patirarh, već je imao želju da je „uvek u tišini manastira“. Ali, rekli kako su mu ranije duhovnici i njegov „duhovni otac“, episkop bački Irijen, „mora da sluša Crkvu“, pa, kako je naveo, „neka bude po volji Božijoj“.

Ispričao je kako mu se u trenutku samog izbora učinilo da je izvučena koverta sa imenom drugog episkopa, a kada je shvatio da je njegovo ime, bio je to „šok“ uz „duboki strah“ zbog odgovornosti koje nisi zvanje poglavara.

„Video sam i druga dva kandidata – episkopa bačkog Irineja i banjalučko Jefrema, koji su takodje imali veliki broj glasova, da smo sva trojica bili izgubljeni pre no je počelo izvlačenje imena poglavara“, rekao je Porfirije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.