Penzioneri Srbije protestuju 22. februara u Beogradu

Udruženje sindikata penzionera Srbije za grad Beograd najavilo je danas da će protestovati 22. februara zbog toga što Ustavni sud ne donosi odluku o ustavnosti zakona kojim su penzije iznad 25.000 privremeno smanjene, čime će, po njihovoj računici, penzionerima ukupno biti oduzeto milijardu evra.

Zakonom o privremenom uredjivanju načina isplate penzija je u primeni od novembra 2014. godine.

Predsednik Udruženja Mihajlo Radovć rekao je na konferenciji za novinare da je Ustavni sud prvu inicijativu o oceni ustavnosti tog zakona odbacio, a o drugoj, podnetoj 22. februara 2016. godine, još nije doneo nikakvu odluku.

„Ustavni sud na naš zahtev za ocenu ustavnosti zakona ne odgovara ni pozitivno ni negativno, a nama je neophodna odluka pa i ako je negativna da bi mogli da se žalimo Sudu za ljudska prava u Strazburu“, rekao je Radović.

Dodao je da u „Srbiji vlada gomila apsurda i neprava i da se protiv toga teško može boriti pravnim sredstvima“.

On je rekao da očekuje da se zbog poglavlja 23. i 24. u procesu integracije Srbije u EU koja se odnose na pravosudje i ljudska prava uvede red u „pravni i ekonomski razvrat“.

Radović je pozvao penzionere da svoja potraživanja nastala umanjenjem penzija prijave advokatima koje je besplatno angažovalo Udruženje.

„Vlast priča kako raste rejting zemlje i popravlja se pozicija na listi Svetske banke Duing biznis, a naši novčanici i frižideri su sve prazniji. Retorikom vlasti ne možemo da se hranimo, njome se ne mogu kupiti lekovi i platiti računi za komunalije“, rekao je Radović.

Predsednik Programskog saveta Udruženja Živomir Tešić rekao je da je Udruženje pokrenulo niz akcija kako bi se banje vratile u vlasništvo Fonda za penzijsko-invalidskog osiguranje (PIO).

„Uspeli smo da dogovorimo da Vlada Srbije formira Radnu grupu u kojoj će biti nekoliko ministara, predstavnika PIO fonda i Fonda za zdravstveno osiguranje koja će razmotriti sva otvorena pitanja i predložiti strategiju vraćanja banja u vlasništvo PIO fonda“, rekao je Tešić.

Dodao je da je u vlasništvo PIO fonda vraćeno 17 banja i da Udruženje sindikata penzionera traži razgovor sa ministrom za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasimom Ljajićem o spornom vlasništvu banja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.