U trendu

Penzioneri traže da se odluka o povećanju poreza stavi van snage

Udruženje sindikata penzionera Srbije oštro je protestovalo zbog najnovije odluke gradskih vlasti u Beogradu o povećanju poreza na imovinu, kojom se, kako se ističe, ogromna većina građana dovodi u skoro bezizlaznu situaciju i uvodi u zonu potpunog siromaštva i beznađa.

Sindikat penzionera Srbije upozorava gradske vlasti da se tom merom, građani Beograda koji su u teškoj ekonomskoj situaciji dovode u još teži materijalni položaj i zahteva od vlasti da tu „nerazumnu odluku“ stavi van snage.

„Posle neustavnog smanjenja plata i penzija svim kategorijama građana čiji su prihodi veći od 25.000 dinara, donošenja neustavnog Zakona o izvršenju i obezbeđenju kojim je dodatno ugrožen njihov položaj i unet strah od prinudne naplate potraživanja bez ikakvog obaveštenja, suočavamo se sa novim nametom koji preti da čitave porodice zavije u crno i dovede do prosjačkog štapa“, navodi Sindikat.

Podseća se da je porez na imovinu povećan prošle godine za 80 odsto.

„I kao da je to bilo malo, gradske vlasti šalju nove uplatnice sa znatno većim sumama od prošlogodišnjih. Paradoksalno zvuči objašnjenje da nisu menjane poreske stope, već se radi o povećanju  prosečne tržišne vrednosti kvadratnog metra stana. Pored toga izvršene su i izmene stambenih zona, a uvedene su takozvane zone ulaznih pravaca na prilazima Beogradu“, navodi se u saopštenju.

Sindikat ističe da su prošle tri godine od obećanja da će Vlada Srbije uvesti socijalne karte na osnovu kojih će imati uvid u materijalni i socijalni položaj svih građana, što do dana današnjeg nije urađeno.

„Šta opljačkani, uplašeni i poniženi građani, koji se svakog jutra sa strahom i neizvesnošću bude, mogu još da očekuju od vlasti, pitamo odgovorne? Kada će prestati ekonomsko nasilje? Zašto Srbija ima najveći porez na imovinu od svih država u Evropi“, pita Sindikat penzionera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.